fbpx

„Defender Europe 21“ стартира с въздушно-десантното учение „Swift Response“ на 1 май

Последно обновена май 3rd, 2021 в 03:45 pm

На 1 май многонационалните учения „Defender Europe 21“ стартират с въздушно-десантната подготовка Swift Response. Тя ще се проведе на летище с отпаднала необходимост „Чешнегирово”, база за предно разполагане (БПР) „Безмер” и УП „Ново село”, съобщава Otbrana.com.

В рамките на Swift Response последователно ще бъдат проведени стратегически въздушен десант за овладяване на летище „Чешнегирово”, а след това и тактически въздушни десанти за последващо овладяване на нов район (УП „Ново село”) с участието на формирования от САЩ, Италия и Република България. Българската страна осигурява провеждането на учението, както и противостоящи сили (OPFOR) в него. В учението ще вземат участие над 2200 чуждестранни военнослужещи от САЩ и Италия и до 100 военнослужещи от българска страна. По време на изпълнение на задачите ще участват над 30 (тридесет) единици авиационни средства (самолети и вертолети).


В „DEFENDER EUROPE 21” на територията на Република България ще вземат участие военнослужещи, щабове и военни формирования от Съвместното командване на силите, Командването на Сухопътните войски, Командването на Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, ЩО, СППМО и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU BGR).

„DEFENDER EUROPE – 21“ включва още три взаино-свързани учения, а именно „Saber Guardian“, „Immediate Response“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.


„SABER GUARDIAN“ – обединява националните учения с международно участие „Strike Back – 21; „Balkan Sentinel – 21“ и „Шабла – 21” и тактическото учение „Trojan Footprint – South“.

• Тактическо учение с бойни стрелби „BALKAN SENTINEL 21” – ще се проведе под ръководството на командира на Сухопътните войски, съвместно с формирования от ВС на държави членки на НАТО, в периода 24.05 – 31.05.2021 г. на учебен полигон (УП) „Ново село”, съвместно с формирования от ВС на САЩ и страни партньор

Планирано е ученията в рамките на „Defender Europe 21′ да продължат до 20.06.2021 г. Офицер, провеждащ учението за ВС на РБ е генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: