fbpx

Covid-19: Стотици се опитват да напуснат ЮАР заради новия щам

Вчера, 27 ноември, хиляди туристи и чужди граждани са се стекли на големите международни летища в ЮАР, опитвайки спешно да напуснат страната, съобщава Dnes.bg. Многобройната и неочаквана отмяна на полетите на редица авиокомпании създадоха значителни затруднения, сподели служител на летището в Йоханесбург. По обяд един от най-големите превозвачи с полети до ЮАР Qatar Airways преустанови всички полети. В резултат на това решение хиляди туристи и почиващи се оказаха в трудно положение, защото полетите им са отменени.

В ЮАР се разпространява новият щам на коронавируса омикрон. Той вече беше регистриран при лица, които през последните 24 часа се върнаха от страни от Южна Африка във Великобритания и Германия. От пристигналите вчера два полета в Нидерландия с 600 пътници, при 61 беше открит коронавирус. Местният новинарски портал News 24 описа ситуацията на летищата в Южна Африка като „истински хаос“.

Великобритания обяви първа, че преустановява полетите от ЮАР. В петък вече 20 държави, между които Сейшелите и Мавриций, въведоха забрана за полети от ЮАР. Опитващите се да си тръгнат от там туристи ползват първо полети на африкански авиокомпании, които да ги закарат до столиците на други държави от континента. Много летят до Адис Абеба, Кайро и Дакар, съобщава БГНЕС.

В същото време акредитираните в ЮАР посолства и международни организации засега не препоръчват на своите сънародници и служители да напуснат територията на страната.

„Ситуацията с щама омикрон все още е много неопределена“, заяви служител на най-голямата в ЮАР застрахователна компания в областта на медицината „Дискавъри“.

Провеждат се изследвания, щамът има повишена активност, но още не е известно дали той е по-опасен от щама делта. Според информацията, наличните ваксини срещу COVID-19 предоставят защита и срещу новия коронавирусен щам.

Към вчерашна дата в Южна Африка са регистрирани около 150 заразени с щама oмикрон. Страната отбелязва рязко увеличение на броя на случаите на COVID-19. Министерството на здравеопазването на Южна Африка вече предупреди, че държавата навлиза в четвъртата вълна на пандемията.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: