fbpx

Чисто нов Embraer E195-E2 на KLM Cityhopper бе ударен от мълния край Берлин

По-рано тази седмица самолет Embraer E195-E2 на KLM Cityhopper бе ударен от мълния, когато наближава Берлин. Полетът бе от Amsterdam/Schipol (AMS) до летище Berlin/Brandenburg (BER). Въпросният самолет е бил в експлоатация по-малко от месец, съобщиха Pan.bg, цитирайки Simpleflying.com.

Последиците

Полетът на KLM Cityhopper KL1831 е ежедневен редовен рейс, който свързва Амстердам и Берлин. Според RadarBox.com планираното му време за тръгване е 16:25, а пристигането в германската столица е 85 минути по-късно, в 17:40.

Данните на RadarBox.com показват, че KLM Cityhopper е експлоатирал и трите си различни по размер Embraer E-Jet по този полет през последните седмици. Това е разбираемо явление, предвид непредсказуемия и променлив характер на необходимия капацитет на полета при настоящите обстоятелства.

В момента KLM Cityhopper има доста ограничена конкуренция по този маршрут. Единствената друга авиокомпания, свързваща Амстердам и Берлин, е нискотарифният авиопревозвач easyJet. Deutsche Bahn извършва директни железопътни услуги по този коридор под бранда InterCity, но това отнема повече от 6 часа. Като такъв, KLM Cityhopper е в добра позиция да доминира бизнес пазара по отсечката.

На 11 март полет KL1831 не пристига навреме в Берлин както обикновено. Според The ​​Aviation Herald това се дължи на удар от мълния, който самолетът е претърпял при приближаване до новото летище Берлин/Бранденбург. В резултат екипажът му избрал да изчака на височина 1524 m за около 20 минути.

Ударите на мълнии по самолети са по-често срещано явление, отколкото би могло да се очаква. Като такива самолетите са проектирани да издържат на такъв удар. Попаденията обикновено не оказват значително влияние върху работата на самолета, освен че временно причиняват трептене на авиониката. Това означава, че полет KL1831 е успял безопасно да кацне на писта 25R на летище Берлин/Бранденбург в 18:02 местно време.

Въпреки безопасното кацане, самолетът е задържан на земята в Берлин след пристигането му като предпазна мярка. Това ще позволи по-нататъшна оценка за всяка по-значителна вреда, която мълнията може да причини. KLM Cityhopper трябваше да отмени обратния полет KL1832 към Амстердам.

Въпросният самолет

Самолетът, понесъл мълния в Берлин, носи регистрацията PH-NXA. Според Planespotters.net това е един от двата самолета от следващото поколение Embraer E195-E2 във флота на KLM Cityhopper. PH-NXA е първият от общо 25 поръчани, които ще бъдат доставени, с опции за още 10 самолета.

бразилската Embraer на отдалечени европейски клиенти е сложен логистичен въпрос поради ограниченията в обхвата на такива самолети. Този конкретен самолет лети от Сао Хосе дос Кампос до Амстердам през Ресифи и Тенерифе на 24 и 25 февруари 2021 г.

Със 132 места, E195-E2 е най-големият тип самолет във флота на KLM Cityhopper. Авиопревозвачът също така експлоатира 17 самолета E175 (88 места) и 32 самолета E190 (100 места). След два дни на земята, RadarBox.com съобщава, че PH-NXA се е върнал в експлоатация на 13 март. Първият му полет след инцидента е от Берлин до Амстердам като полет KL9955.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!