fbpx

Чешките авиолинии са пред фалит

Czech Airlines (ČSA) информира борсата на труда и синдикатите, че ще съкрати всички 430 служители поради огромните финансови загуби на превозвача поради новата пандемия на коронавирус. Председателят на Съюза на летателните екипажи Тереза ​​Лефелман заяви днес пред репортери.

„Мога да потвърдя, че получихме известие за масови съкращения“, каза чешките медии, цитирайки Лефелман.

CSA планира масово да уволни служителите си, както беше съобщено на борсата на труда. Ние също бяхме информирани. Авиокомпанията е силно засегната от пандемията. Самолети и екипажи остават на земята поради отменени полети “, каза той. председател на синдиката.

Според синдикалиста финансовото положение в CSA е критично. Авиокомпания, която е акционерно дружество, не може да разчита на държавно финансиране. В края на февруари изтича мораториумът за подаване на молба за несъстоятелност от кредитори.

В началото на февруари ръководството на CSA поиска от чешкото правителство финансова подкрепа в размер на 1,1 милиарда крони, или почти 42,5 милиона евро. Министърът на промишлеността и търговията обаче Карел Хавличек заяви, че държавата не планира да предоставя финансова подкрепа на компанията.

Миналото лято Агенцията за социално осигуряване обяви плановете си да съкрати персонала си с повече от 300 до февруари тази година.

През 2018 г. 97,74% от акциите на Czech Airlines бяха прехвърлени на частната компания Smartwings Group. Останалите 2,26% от CSA принадлежат на застрахователната компания Česká Pojišťovna.

CSA отчете загуби от около 1,5 милиарда крони миналата година (около 58 милиона евро). Освен това те нямат лизингова компания, която да ги подкрепя, какъвто е случаят с компанията майка Smartwings.

В Чешката република Smartwings и CSA работят 2500 души, пише praguemorning.cz.

Hospodářské noviny съобщава, че Smartwings е била печеливша преди избухването на пандемията и че нейните звена се очаква да се върнат към рентабилност след спада.

CSA е основана на 6 октомври 1923 г., когато правителството на Чехословакия (1918-1993 г.) приема указ за създаване на национална авиокомпания.

Czech Airlines е петата най-стара авиокомпания в света след холандската KaLM (KLM – 1919), колумбийската Avianca (Avianca – 1919), австралийската Kuontas (Qantas – 1920) и съветско-руския Aeroflot (17 март 1923). Това е първата авиокомпания в света, която извършва редовни полети (между Прага и Москва).

Avatar

FlightZone

Подобни новини

error: Content is protected !!