fbpx

„България Еър“, Wizz Air и Ryanair с жалби до ГД „ГВА“ срещу увеличенията на летищните такси

Снимка: Владимир Касабов

                „България Еър“, Ryanair и Wizz Air са подали жалби срещу високите такси на Летище София, научи Flightzone.bg. Същите са публикувани на интернет страницата на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Това са едни от най-големите оператори на столичния аеропорт, с най-голям брой полети и базирани самолети.

                Припомняме, че в края на октомври „Летище София“ ЕАД излезе с решение № 3-677/30.10.2020 г. за определяне размера на таксите на аеропорта. От него става ясно, че те са значително увеличени в сравнение с досегашните. Такса „пътник“ нараства с 60.38%, такса „сигурност международни полети“ – с 94.64%, такса „сигурност вътрешни полети“ – 85.71%, такса „шум“ – с 59%, а такса „ръкав“ е вдигната с 53,49%,

                В своята жалба националният превозвач „България Еър“ оспорва предлаганите увеличения на таксите, съответно намаленията на стимулиращите отстъпки. Авиокомпанията счита същите за „необосновани, незаконосъобразни и нецелесъобразни, както и несъобразени с безпрецедентната извънредна ситуация в авиационната индустрия, последица от разпространението на коронавируса“.

                Наред с това превозвачът припомня становището на IATA от края на октомври, което гласи, че е от изключителна важност летищата и доставчиците на аеронавигационно обслужване да избягват увеличение на разходите, за да изпълнят недостига на бюджетите, които зависят от нивата на трафика преди кризата. Разходите за инфраструктура са спаднали рязко поради малкото полети и пътници. Доставчиците на инфраструктура могат да намалят разходите, да отложат капиталовите разходи, да вземат заеми на капиталовите пазари, за да покрият загуби или да потърсят финансово облекчение на държавата.

                Според „България Еър“ Летище София прави „точно това, което не трябва“. По думите на ръководството на авиокомпанията „Летище София“ ЕАД не предприема никакви мерки да намали разходите си и/или да потърси други източници на финансиране и вместо това прехвърля тези си отговорности върху въздушните превозвачи.

Жалбите на трите превозвача може да видите тук:

До 11 декември Гражданска въздухоплавателна администрация трябва да излезе с решение по подадените жалби, като преди това ще бъдат проведени изслушвания на страните по спора. Или преди началото на годината „ГВА“ ще излезе с временно решение, което може да отмени или да потвърди това на летището, като плащането на таксите ще са на база временното решение, до излизането на окончателно такова. То се издава в срок от 4 месеца от подаването на жалбите, както и след продължителни съдебни спорове.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!