fbpx

Брюксел одобри 650 млн. евро държавна помощ за LOT

Снимка: Веселин Цолев

На 22 декември Европейската комисия съобщи, че дне е одобрила държавна помощ от 650 милиона евро за полския национален авиопревозвач LOT, съобщи БТА, позовавайки се на информация на ДПА.

LOT ще получи субсидиран заем от 400 милиона евро за финансиране на инвестиции и нуждите си от оборотен капитал, както и капиталова инжекция от 250 милиона евро.
Помощният пакет ще възстанови капиталовата и ликвидната позиция на LOT и ще предотврати неплатежоспособност, „която би имала сериозни последици за полската заетост, свързаност и външна търговия“, се посочва в съобщението на комисията. Механизмът за подкрепа е придружен от условия, включително забрана за дивиденти и ограничения за сливания и придобивания. Полша трябва да получи „подходящо възнаграждение“ за вливането на капитал. Сделката включва и мерки, целящи да стимулират LOT да възстанови капиталовата инжекция на държавата.

И полската авиокомпания, също като конкурентите си в авиационния сектор, бе силно засегната от пандемията от коронавируса, последвалите ограниченията за пътуване и спада в търсенето на въздушен транспорт.

Неотдавна LOT обяви, че чака да отчете едва около 2 милиона пътници за 2020 година при планирани 12 милиона преди да се появи COVID-19

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!