fbpx

Британската easyJet отхвърли поглъщане от Wizz Air

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet е отхвърлила оферта за поглъщане от унгарската Wizz Air, която би създала конкурент на Ryanair. Вместо това е решила да събере 1,7 милиарда долара от акционерите и да продължи сама в битката на бранша за възстановяване от пандемията, информира Ройтерс, цитирани от „TravelNews.bg“.

easyJet не пожелаха да назоват потенциалния купувач, но източник, запознат с въпроса, заяви пред Ройтерс, че това е Wizz Air. И оттам обаче са отказали коментар. От британския превозвач уточниха, че са отхвърлили опит за придобиване на всички акции, който според нея фундаментално я е подценил. Оттогава потенциалният участник вече не се интересувал от сделка.

На въпрос от анализатор дали това е нискотарифният конкурент Wizz Air, главният изпълнителен директор на easyJet Йохан Лундгрен днес отказа да посочи мистериозния участник, който стои зад отхвърлената оферта за поглъщане.

Авиокомпанията easyJet планира да използва новите средства, които ще привлече от емисия на права, не само за укрепване на баланса си, но и за да се възползва от възможностите за растеж, които произтичат от очакваното възстановяване на европейския авиационен пазар през идните години.

Нискотарифният превозвач иска да открадне пазарен дял от собственика на Бритиш еъруейз (British Airways) – Ай Ей Джи (IAG), и от Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM), докато те преструктурират операциите си на къси разстояния.

Според емисията на права, акционерите ще могат да купят 31 нови акции на всеки 47 съществуващи при цена от 410 пенса всяка. Това е с 35,8 на сто под теоретичната цена на бившите права от 638 пенса на акция на 8 септември, посочи easyJet.

Емисията е гарантирана от Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Креди Сюис (Credit Suisse), Голдман Сакс (Goldman Sachs), Сантандер (Santander) и Сосиете Женерал (Societe Generale).

Компанията обяви и нов обезпечен револвиращ кредитен механизъм в размер на 400 милиона долара.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: