fbpx

Бразилската GOL стана първата авиокомпания възобновила полетите с B737 MAX

Снимка: Aeronews

Бразилската авиокомпания GOL Linhas Aereas Inteligentes SA е първият въздушен превозвач, който възобнови редовните полети с модела на Boeing 737 MAX, след като регулаторите премахнаха забраната за използването на тези самолети през ноември. Mашината с регистрация PR-XMB излетя от Сао Паоло днес (9 декември) в 08:41 часа местно време, съобщава Simpleflying.com за Порто Алегре. Самолетът е кацнал там в 09:57 часа. След това самолетът на GOL е излетял обратно за Сао Паоло в 11:18 часа и е кацнал в 12:38 часа.

GOL е обучила 140 от своите пилоти в САЩ, използвайки нова учебна програма, одобрена от Федералната авиационна администрация и бразилския регулаторен орган ANAC. Припомняме, че последният полет на авиокомпанията с В737 МАХ беше на 11 март от Сантяго до Сао Паоло.

Малко по-рано през декември GOL обяви, че ще приведе в готовност за операции всичките 7 самолета B737 MAX 8, с които разполага. По информация на Boeing, авиокомпанията очаква да придобие още 17 машини от този модел, 4 от които чрез лизинг.

Най-продаваният самолет на Boeing трябва да се завърне в САЩ почти три седмици по-късно, когато American Airlines Group Inc. ще възобнови полетите със B737 MAX, пускайки го по маршрутите между Маями и Ню Йорк.

В същото време Boeing се приближава до осъществяването на своята първа доставка на самолети MAX след глобалното им приземяване, като се очаква United Airlines Holdings Inc. да ги получи по-късно тази седмица. Това ще позволи на базирания в Чикаго производител на самолети да се върне към рентабилност, след като натрупа разходи от около 20 млрд. долара заради катастрофите със B737 MAX.

Boeing преработи ключовия софтуер за управление на полетите след инцидентите, при които загинаха общо 346 души. Въпреки че компанията предупреждава, че е изправена пред поредна годишна загуба на фона на пандемията от коронавирус, акциите ѝ поскъпнаха с 65% от края на октомври, подкрепени от новините около завръщането на MAX в небето.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!