fbpx

Бойците от „Тихина“ подемат благотворителна кауза

Бойците от Морския специален разузнавателен отряд, по известен като Тихина, подемат инициатива за възстановяване и обновяване на паметните плочи на загиналите трима млади воини от отряда и започват събирането на средства. Това е само една от идеите, с които „бойните плувци“ ще отбележат половинвековния юбилей от създаването на уникалното формирование в Българската армия в средата на октомври, съобщава Armymedia.bg

Със събраните средства ще се възстанови паметната плоча на главен старшина Димитър Христов в близост до бившето летище Калиманцище се ремонтира паметната плоча на матрос Камен Миланов на моста на централния плаж в Бургас, както и паметната плоча на старши сержант Николай Колев в близост до хижа Рай. Обсъжда се и идеята, с част от събраните средства да се постави възпоменателна плоча в местността „Тихина“ край варненския квартал Аспарухово, където е бил първият войскови район на подразделението в периода 1970-1984 г. 

На 12 юни 1996 г. при изпълнение на учебно-тренировъчен парашутен скок в района на село Калиманци, Варненско, загива главен старшина Димитър Христов. На 11 август 1996 г. при изпълнение на задача под вода, свързана с демонстрации на бойни способности по случай  Празника на Военноморските сили в района на централния плаж в Бургас, загива матрос Камен МилановГодина по-късно, на 12 август 1997 г. при провеждане на алпийска подготовка в района на Райското пръскало в Стара планина, загива главен старшина Николай Колев

Първи на инициативата на командосите откликва капитан III ранг о.р. Иван Радев, служил в отряда от 1983 до 1993 г. Писателят дарява за благородната кауза на Тихина 100 броя книги от романа си „Мравки по кожата”, който е посветен на момчетата от специалните части на Българската армия. 

„Отправяме молба за включване в благотоворителната кампания към всеки български родолюбец, за да остане жива паметта за свидните жертви на легендарното и единствено по рода си в българските въоръжени сили парашутно-водолазно формирование, известно като Тихина, в което няколко поколения мъже са отдали здравето, душата и живота си в името на националната сигурност на България!“, заяви командирът на формированието кап. II ранг Герман Славов. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини