fbpx

Boeing ще достави два самолета-цистерни КС-46А за ВВС на Япония

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че американските военновъздушни сили са подписали договор с компанията Boeing за доставка на третия и четвъртия многоцелеви самолети-танкери KC-46A за ВВС на японските сили за самоотбрана, съобщава Pan.bg

Договорът на стойност 342,12 милиона долара, подписан в рамките на Програмата за чуждестранни военни продажби, е реализация на опция към основното споразумение. Работата ще се извърши в завода в Еверет, щат Вашингтон и ще приключи до 30 юни 2023 г. След подписването на този договор общите разходи за поръчката за доставка на самолетите KC-46A за Япония се увеличиха до 800,97 милиона долара.

Известно е, че през октомври 2015 г. японското министерство на отбраната обяви компанията Boeing за победител в търга за доставка на нови самолети-цистерни за ВВС на силите за самоотбрана след отказът за участие в търга на компанията Airbus. KC-46A ще замени четирите съществуващи KC-767J.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната доставка за Япония по Програмата за чуждестранни военни продажби на четири самолета-цистерни KC-46A, както и свързаното с тях оборудване и услуги през септември 2016 г. Общата цена на продажбата се оценява на 1,9 млрд. долара. През декември 2017 г. американските военновъздушни сили сключиха договор с Boeing за доставка на първия самолет KC-46A за японските сили за самоотбрана. През декември 2018 г. беше подписан договор с Boeing за снабдяване на Япония с втория KC-46A.

Сглобяването на първия KC-46A за Япония (на снимката) започна през септември 2019 г. Самолетът бе готов за тестване през септември 2020 г. Планира се да бъде предаден на клиента през 2021 г., с известно изоставане от първоначално договорения график. Покупката на KC-46A е включена в предложената от правителството средносрочна програма за отбрана MTDP (Medium-Term Defense Program) на Япония за периода 2019-2023 г. Като част от тези планове японските сили за ВВС възнамеряват да сформират нова ескадрила от самолети-танкери във военновъздушната база Михо в префектура Тотори.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!