fbpx

Boeing регистрира втори пореден месец без поръчки

Снимка: Boeing

Американският консорциум Boeing Co регистрира втори пореден месец без поръчки, обявиха от авиокомпанията на официалния си сайт. На 11 ноември американският производител Boeing Co съобщи още, че клиенти са отменили още 12 поръчки за модела 737 MAX.

От началото на годината Boeing има отменени 460 поръчки, а сега определя други 846 поръчки като прекалено несигурни. Почти всички отказани или считани за несигурни поръчки са за 737 Max. Дългото забавяне на връщането на 737 Мах в небето позволи на клиентите да отменят поръчките си без стандартното наказание, казва Ричард Абулафия, анализатор в Teal Group. Това също така поставя авиокомпаниите в по-силна позиция да предоговорят цените по настоящите си поръчки или за бъдещи такива.

През октомври Boeing е доставил едва 13 самолета на своите клиенти, в сравнение с 20-те през октомври миналата година. Доставките през последните 6 месеца възлизат на 29, в сравнение със 126 за същия период година по-рано. Общо, за първите десет месеца на 2020 г., Boeing е успял да осъществи доставки на 111 самолета спрямо 321 през същия период на 2019 г. Данните за доставките през октомври включват и един морски патрулен самолет P-8, един модел 747 и три товарни самолета 767 за United Parcel Service, две машини модел 777 за China Cargo Airlines, един 777 за германската логистична компания DHL и един 777-300ER за дубайската Novus Aviation Capital.

Всичко това се случва точно, когато Boeing 737 Max е на прага да бъде одобрен да превозва пътници отново. Финансовите проблеми на компанията обаче сега са много по-сериозни, отколкото около безопасността на модела, които доведоха до заземяването му преди 20 месеца, твърди Profit.bg.

Процесът по повторното одобрение на 737 Max, който отнема вече над година повече от това, на което от Boeing първоначално се надяваха, трябва да бъде „финализиран в идните дни,“ според изявление от тази седмица на Стив Диксън, ръководител на щатската Федерална авиационна администрация (ФАА).

Припомняме, че заземяването на модела започна през март 2019 г. след две катастрофи, в които загинаха 346 души. Сега Boeing се бори с огромния спад в търсенето в авиационната индустрия, причинен от пандемията от COVID-19, пише CNN Business.

В края на октомври концернът обяви, че ще съкрати до края на следващата година още 7000 работни места, като общата редукция на персонала ще достигне 30 000 души. В началото на годината Boeing разполагаше с около 160 000 служители, преди пандемията от COVID-19 да се разпространи по света и да принуди голяма част от авиокомпаниите да приземят своите самолети.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!