fbpx

Без регистрация е претърпелият инцидент самолет край Мирково, НСС поема разследването

Снимката е илюстративна

Малкият двуместен самолет, който претърпя авиационно произшествие вчера, 14 август край село Мирково, община Пирдоп, е без регистрационни знаци и не е вписано в регистъра. Това съобщиха днес от Министерството на транспорта след като е бил извършван обстоен оглед. Предстои да бъде установено дали участниците в произшествието притежават валидни свидетелства за правоспособност за управление на свръх леки самолети.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, чл. 12 и чл. 5 от Регламент (ЕС) № 996/2010 на Европейския парламент и на Съвета, разследвания, свързани с безопасността на полетите, се извършват за регистрирани въздухоплавателни средства. В тази връзка Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт няма да провежда разследване. Разследването на произшествието е поето от Националната следствена служба.

Междувременно в някои медии се появи информация, че двамата пострадали в самолета са криминално проявени, единият е съден в Гърция, а другият за наркотици. Летателният апарат пада, след като се оплитата в жици на далекопровод, вероятно са летели на ниска височина. Самолетът е размазан и ще е необходимо повече време на разследващите. Покрай падналия самолет има и друг инцидент край Мирково. АТВ с двама мъже се обръща в дере и единият е починал на място. Очаквайте подробности

Зорница Буковска

Подобни новини

error: