fbpx

Balkan Holidays UK отмени чартърната си програма до България до 31 юли

Най-големият туроператор, който води британски туристи у нас – „Balkan holidays UK“, отмени цялата си чартърна програма до България за целия месец юли. Това съобщиха на 15 юни TravelNews, позонанайки се на информация от компанията. Припомняме, че първоначално „Balkan holidays UK“ бяха отменили чартърите до 31 май. За съжаление бе взето решение ситуацията да остане непроменена.

Поради продължаващата несигурност около изискванията за пътуване през юни, взехме много трудното решение да отменим всички наши чартърни полети за България, които включват полет и пакетни ваканции до 31 юли 2021 г. включително„, се казва в писмо на Александър Стоянов, управляващ директор на туроператора. Досега полетите на туроператора бяха отменени до края на юни. На практика е на път втори сезон българското Черноморие да остане без британски туристи, които са ключов пазар за големите курорти. Другият голям туроператор TUI UK също вече обяви, че няма да пусне чартърите си до България до края на юли. Хотелиерите не очакват въобще да тръгнат полетите само за месец август.

България продължава да бъде в жълтата зона във Великобритания за дестинация, до която не е препоръчително да се пътува. При завръщане от нашата страна трябва да се седи под задължителна карантина. Въпреки, че случаите на коронавирус у нас намаляват, Великобритания наблюдава процента на ваксинираните, осигуряването на карантинни хотели и тестването на чуждите туристи във всяка дестинация. И по трите показателя България не е напреднала.

От друга страна във Великобритания се увеличават случаите със заразени от новите щамове на коронавируса. Премиерът Борис Джонсън вероятно ще остави в сила ограниченията в страната поне до 19 юли. Той изрази надежда до средата на юли да е постигнат т.нар. „стаден имунитет“, но също така предупреди, че новите щамове на коронавируса могат да наложат още удължавания на мерките. Великобритания трябваше да отмени изцяло COVID блокадата на 21 юни. Заради резкия скок на новите случаи на коронавирус в страната обаче редица експерти призоваха отмяната на ограниченията да бъде отложена. Целта е повече хора да могат да бъдат имунизирани с първа и втора доза.

През последните седмици средният брой положителни проби е скочил с близо 50%. Причината е „Делта“ вариантът на коронавируса, който вече доминира в страната. Още в началото на юни здравният министър Мат Хенкок предупреди какво се очаква. Твърде рано е да се каже дали британското правителство ще се придържа към плана си за пълно премахване на COVID ограниченията в Англия на 21 юни, каза той. Министърът обясни, че индийският вариант на COVID-19, който в момента доминира в Англия, е оказал „много значително“ въздействие за хода на пандемията. Ханкок предупреди, че се бележи повторен ръст на случаите на коронавирус.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: