fbpx

Авиокомпаниите настояваха за бързи PCR тестове на всички пътници преди полетите

Budapest, 2008. szeptember 23. A Ferihegy I. repülőtéren parkoló fapados légitársaságok – EasyJet, Wizzair és Ryanair – repülőgépei. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Асоциациите на авиокомпаниите призоваха за преминаване към бързи тестове за COVID-19 за всички пътници по международни полети. Така ще могат да се заменят карантинните мерки налагани, по различно време и в различна степен от различните държави, предаде Ройтерс, цитирани от Travelnews.bg. Според авиокомпаниите, бързите тестове могат да бъдат сертифицирани за използване от немедицински персонал и да са достъпни масово на пазара „в рамките на седмици“, след което могат да се превърнат в стандартен метод за тестване на пътниците преди полет. 

Подкрепа от IATA 

Обръщението на авиокомпаниите беше подкрепено от генералния директор на Международната асоциация на авиокомпаниите (IATA) Александър Де Жуниак по време на онлайн брифинг на 27 септември. Той потвърди, че желанието на авиокомпаниите е да се премахнат хаотичните рестрикции за пътуване, налагани от различните правителства, които са основната пречка пред ускореното възстановяване на пътуванията. В Европа, където ситуацията отново бързо ескалира, превозвачите са изправени пред реална опасност от втора вълна на финансова несъстоятелност през зимния сезон. 

Според Жуниак, съвсем скоро ще са достъпни тестове на цена под 7 долара, с които авиокомпаниите ще могат да преодолеят ограниченията и бруталния срив на резервациите. Той не пропусна да отбележи, че бързите тестове са по-ненадеждни от контролираните PCR, генетични и молекулярни тестове, но авиационната индустрия просто не може да си позволи да чака повече. 

Според директора на IATA, тестовете трябва да се заплащат от правителствата или по силата на други договорки между правителства и авиокомпании, но да не представляват допълнителна тежест за пътуващите. 

 Някои авиокомпании вече работят по въпроса

Немската Lufthansa вече води преговори с швейцарския производител на лекарства Roch за производството на т.нар. антигенни тестове. Според запознати, авиокомпанията ще има възможност да ги използва още от другия месец. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини