fbpx

На този ден в авиоисторията: Един от първите български пилоти

На 24 март 1888 г. в Копривщица е роден Гавраил Киров Стоянов – един от първите пилоти на българската авиация, припомня Музеят на авиацията. Завършва през 1908 г. Военното училище като част от 28-и випуск с чин подпоручик. Служи в 16-и пехотен ловчански полк. На 19 февруари 1911 г. е повишен в поручик.

От 30 юли до 19 октомври 1912 г. се обучава в авиационното училище в Мурмелон, Франция. От 18 май 1915 г. е капитан. В спомените си Радул Милков разказва, че през 1915 г. Гавраил Стоянов заедно с капитан Цвятко Старипавлов получават едномесечен задграничен отпуск и заминават за Русия, като това е причината да не участват в Първата световна война. По-късно Гаврил Стоянов заминава за САЩ, където и остава да живее.

В книгата си „История на авиацията“, т.1, 1923 г., Асен Юрданов Попов разказва, че Гавраил Стоянов пръв облита легендарния самолет на Асен Йорданов – „Поменатия аероплан, пръв изпитан бил от пилота Гаврил Стоянов (Гавроша)…“. В мемоарната си книга „Асен Йорданов и авиацията“ сестрата на Асен Йорданов Милка Маркова цитира негов спомен, който доказва това твърдение: „След едно обстойно оглеждане от главния техник на „Божурище“ преместих го там, за да бъде изпробван. Авиаторът Гавраил Стоянов също одобри всичко, отнасящо се до правилното построяване, и даде съгласието си да бъде пуснат в движение. Той беше първият, който се качи и го изпита, и всичко мина благополучно“.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!