fbpx

Авиоистория: Пет години от историческото първо кацане на А380 в България

Вчера, 16 октомври 2021, отбелязахме 109 години от създаването на Българските Военновъздушни сили. Тази дата обаче остава специална в родната авиационна история с още един значим момент, този път за гражданската авиация. През 2016 г. капитан Марио Бакалов осъществява първото кацане с огромния самолет Airbus A380 на Lufthansa на летище София.

Припомняме, че внушителната машина кацна на столичния аеропорт  от Франкфурт около 13:00 часа на софийското летище под съпровода на българска народна музика. Министърът на транспорта Ивайло Московски, както и Съвета на директорите на летище София поздравиха авиокомпания Lufthansa и гостите на събитието.

Самолетът бе придружаван от двойка изтребители МиГ-29, които изпълниха тренировъчна задача по Air Policing.

Eто какво написа капитан Марио Бакалов в социалните мрежи:

„16 октомври 2016 година беше един много емоционален ден за мен и много българи, които следваха историческото първо кацане на А380 в София. Днес се навършват 5 години от това голямо вълнение. За съжаление вероятно подобен полет с този тип самолет няма да се повтори, но остават прекрасни спомени и не по-малко вдъхновяващи авиационни проекти за в бъдеще. Благодаря на всички хора, които ме подкрепиха тогава и не спират да ме подкрепят и днес!“

Капитан Марио Бакалов е роден на 12 май 1980 г. – български пилот, лектор и инициатор на проекти. Живее със семейството си във Франкфурт.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: