fbpx

Авиоистория: 26 декември 1926 – родена е Мария Атанасова – първата жена-командир на пътнически самолет в България

На 26 декември 1926 г. в с. Калековец, Пловдивско, е родена Мария Георгиева Атанасова – първата жена в България, издигнала се до командир на пътнически самолет, и първата жена в света приземила аварийно турбовитлови пътнически самолет (Ил-18) на летище Хийтроу. Това припомниха вчера от Музея на авиацията в Крумово.

Завършва Военновъздушно училище през 1950 г. и до 1952 г. е инструктор в него. Същата година преминава обучение в школа за пилоти-изтребители и управлява Як-9. В състава на ВВС лети още на Фоке-Вулф ФВ-44 „ Врабче“ и По-2.

От 1953 г. до 1974 г. лети в Българската гражданската авиация на Л-60, Ан-2, Ил-14, Ил-18 и Ту-134. Зад гърба си има пролетени 13999 часа.

През 1965 година на летище Хийтроу в контролната кула чуват женски глас, който моли за разрешение за кацане. На борда е имало 73 пътници, а това е първата жена, приземила тежък пътнически самолет и то в мъгла. Случаят предизвиква толкова голям интерес, че българското посолство организира специална обиколка над Лондон за журналисти, които искат да се уверят, че българката наистина пилотира самолета. Приземявала се е при всякакви условия – само с един работещ двигател, в сняг, мъгла и буря. Била е известна като жена с изключително самообладание. Пенсионират я внезапно и без предупреждение, а държавата моментално забравя за нея.

Умира на 11 април 2000 г.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!