fbpx

Авиоистория: Атанас Григоров – създаделят на първия български водосамолет

На 6 септември 1891 г. във Варна е роден Атанас Григоров – създателят на първия български водосамолет. Това припомни вчера Музеят на авиацията в Крумово.

Участва в Балканските войни. От 7 юни до 12 ноември 1917 г. специализира в Германия, а от 21 юни до 31 август в работилницата на аеропланната фабрика Albatros-Flugzeugwerke GmbH, разположена на проливите Категат и Скагерак, където се строят водосамолети.След завръщането си в България организира ремонтната работилница към водолетище „Пейнерджик“ до Варна.

През 1923 г. по настояване на началника на гражданската авиация летецът Асен Агов, Атанас Григоров е назначен в Аеропланната работилница в Божурище. Тук той предлага своя проект за водосамолет. Машината е построена в Божурище, а за основни материали са използвани липа и ясен. Водосамолетът е двуместен с двигател „Мерцедес“ 150 к.с и развива скорост до 135 км/ч. Максималната далечина на полета е 300 км. През 1924 г. на водолетището край Варна са проведени първите изпитания. С него бързо се набира височина, лесно се изпълняват различни маневри във въздуха, показва стабилност при кацане във вода, а за излитане са му необходими само 50-60 м. Водосамолетът получава името „Лейтенант Ляпчев“ и е зачислен към Морската въздухоплавателна служба. За жалост експлоатацията му не е дълга. През 1924 г. силна буря разбива вратата на хангара и корпусът и крилата на водосамолета са разрушени така, че тяхното възстановяване се оказва невъзможно.Атанас Григоров умира през 1959 г.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: