fbpx

Авиоистория: 27 години от трагичната смърт на капитан Владислав Вълчев

На 20-ти декември 1994 г. след полет в зона през деня със самолет МиГ-21бис загива старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев от 90-ти випуск. За това припомниха от Българските Военновъздушни сили.

При изпълнение на боен завой в 14 часа и 34 минути докладва за неочакван удар в лоста, след което, по команда на ръководителя на полети се насочва през морето за кацане. При снижение към третия завой от кръга за кацане на летището на 2-2.5 км. южно от Балчик /в залива/, след спадане на скоростта и височината, старши лейтенант Вълчев се катапултира под 100 м. над морето. Недостатъчната височина на иначе успешното катапултиране довела до дефицит от време, не дава възможност летеца да изпълни докрай действията по освобождаване от частите на спасителната система, с които се е приводнил. Той остава свързан към тях чрез лявата ключалка на кислородната маска…Загива в ледените води на Балчишкия залив. Посмъртно му е присвоено звание „капитан“.

Капитан Вълчев остана на 28 години. Той следваше неотлъчно мечтите си да полети, да остави своя почерк в небето като пилот и защитник на Отечеството. Със светла диря в сърцата на колеги, приятели и роднини, той остана завинаги в полет.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: