fbpx

Aviation Herald: Як-40 на „АероБратск“ сбърка пистата в Олекминск

На 29 декември самолет „Яковлев“ Як-40 на авиокомпанията „АероБратск“ е кацнал на грешната, „все още намираща в ремонт писта 26L“ на летището в Олекминск (Русия), съобщава Aviationherald.com, позовавайки се на кадри от разпространено видео.

            Машината с регистрация RA-87397, е изпълнява полет от Братск до Олекминск с 25 пътници на борда (служители на превозвача) и 4 души екипаж. Според указанията на летищната кула, самолетът е трябвало да се приземи на писта 26R в 12:37 часа местно време, но е кацнал на все още недовършената 26L в условията на ниска видимост. Въпреки това пилотът е успял да го приземи успешно.

            Информацията от Олекминск е бегла, допълват от Aviation Herald. Няма данни към коя от двете писти е трябвало да се насочи самолетът. Наред с това липсвало информация или NOTAM за „полоса в ремонт“. Схемата на летището показвала наличие само на една писта, означена като 08L/26R.

            Важно е да отбележим, че капитанът е кацнал в наистина впечатляващи атмосферни условия – сняг и лед върху 750 метрова писта, чиято настилка не е била асфалт или бетон, а грунд. Реално, полосата е само една – 2 километра грунд. Всъщност, самолетът се е насочил за кацане на тревната полоса вляво, която е само за малки машини. Тя обаче е била буквално покрита със сняг и командирът не е успял да разбере, че бърка пистата.

            Няма данни за пострадали пътници. Самолетът се е завърнал в Братск няколко часа по-късно. Инцидентът се разследва.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!