fbpx

Atlas Air закупи още 4 товарни самолета B747-8F

Снимка: Георги Ватафов

На 12 януари 2020 г. в Сиатъл Boeing и авиокомпанията Atlas Air Worldwide обявиха споразумение за закупуване на 4 товарни самолета 747-8F. Поръчката позволява на Atlas Air да използва оперативните предимства на 747-8 Freighter и така авиокомпанията ще отговори на нарастващото търсене на товарни первози по целия свят, съобщи Pan.bg

„Boeing 747-8F е най-добрият и най-гъвкав широкофюзелажен товарен самолет на пазара и ние сме развълнувани да подкрепим флота си с придобиването на тези 4 самолета. Тази значителна възможност за растеж ще ни позволи да се възползваме от силното търсене и да предоставим нужните услеги на нашите настоящи и бъдещи клиенти. Ефективността и възможностите на 747-8F допълнително допълват нашия дългогодишен фокус върху водещите технологии. Специализираните товарни самолети – като тези, експлоатирани от нашите дъщерни дружества Atlas, Polar и Southern – ще продължат да бъдат търсени, тъй като глобалният пазар на въздушни превози, особено в секторите за електронната търговия и експресните доставки, продължава да расте“ заяви Джон У. Дитрих, президент и главен изпълнителен директор на Atlas Air Worldwide.

С максимален капацитет на полезен товар от 137 750 kg, Freighter 747-8 позволява на клиентите достъп до 20% по-голям капацитет на полезен товар, като същевременно използва 16% по-малко гориво в сравнение с вариантите на 747 от предишно поколение. Самолетът разполага и с 30% по-тихи двигатели. Самолетите 747-8F в това споразумение ще бъдат последните 4 самолета, които ще слязат от производствената линия в завода в Еверет (щата Вашингтон).

„747 завинаги ще заема специално място в историята на авиацията и ние сме почетени от дългогодишния ангажимент на Atlas Air към самолета. Atlas Air започна да работи преди 28 години с един самолет 747 и е подходящо именно те да получат последните серийни 747F, като гарантират, че „Кралицата на небето“ ще играе значителна роля на световния пазар на въздушни превози за десетилетия напред. Тъй като глобалният въздушен товарен флот се очаква да нарасне с повече от 60% през следващите 20 години, очакваме с нетърпение да доставим тези самолети и да подкрепим флота от самолети Boeing на Atlas Air и в бъдеще“ сподели Стан Дийл, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes.

Atlas Air разполага с 53 самолета 747 в настоящия си флот, което го прави най-големият 747 оператор в света. Неговият флот от световна класа включва също моделите 737, 767 и 777. По-специално моделите 747 и 777 са способни да транспортират високи и извънгабаритни товари на високи 3 метра палети. Тази обща височина на основната палуба поддържа взаимозаменяеми палети, добавяйки към гъвкавостта и на двата модела.

Boeing, лидер на пазара на въздушни товарни самолети, осигурява над 90% от специалния товарен капацитет по целия свят, включително ново производство и трансформирани в товарни пътнически самолети. Програмата 747 е дала 1560 самолета от пускането на модела „Джъмбо Джет“ в производдство преди повече от 50 години. През юли 2020 г. Boeing обяви решението си да приключи производството на варианта 747-8 през 2022 г.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!