fbpx

Spotters Place: Ан-2 – вярното „оръжие“ на родната селскостопанска авиация

Снимки: Йордан Христов, списание „КРИЛЕ“/видео – Милен Найденов, FlightZone

В неделната галерия на решихме да ви представим един наистина футуристичен самолет – вярното „оръжие“ на българската Селскостопанска авиация (ССА) Антонов Ан-2. На 18 юни при извършване на регулярна АХР (авиохимическа работа) от летище Гривица край Плевен щастието и честта да заснемат култовата машина (рег. LZ-1406 и LZ-1411) имаха фотографите Йордан Христов (списание „Криле“) и Милен Найденов (FlightZone).

charset=Ascii

Доставките на самолети Ан-2 за ССА започват на 10 март 1956 година от СССР, като ръководител на програмата е Стефан Петров. През 1965 година стартират доставките на 52 машини Ан-2 от Полша. Както се случва и в другите видове авиация, драстично намаляват и летателните часове в ССА. Така например, през 1990 г. са натрупани 142 000 часа в АХР, през 2013 г., те са 12 500, а през 2018 г. – само 3283.

По информация, публикувана в Pan.bg, през 2019 г. структурата на ССА включва общо 17 фирми за АХР, базирани в София, Пловдив, Враца, Горна Оряховица, Разград, Русе, Ловеч, Бяла, Монтана, Стара Загора, Варна и Плевен. Тяхната дейност е ориентирана само в България.

От създаването си през 1949 г. до 1990 г. ССА е в постоянен възход, достигайки престижната 3-о място след СССР и САЩ по обработени площи в страната и зад граница, изпълнявайки АХР в България и в още 11 страни в Европа, Азия и Африка. След 1990 г. обаче започна стремителната и разруха и през 2018 г. ССА падна до нивото си от 1958 г. и губи всичките си пазари зад граница. Вече няма и своя структура, защитни механизми и никакво представителство пред държавните органи за защита на своите интереси.

През април 2019 година в статия в Pan.bg, д-р Иван Вълчанов казва: “целесъобразно e да се възложи на Организационен комитет, да информира Народното събрание и комисиите по земеделие, транспорт и екология, Министерския съвет и ресорните министерства, като им предостави изнесената тук информация за предприемане на спешни мерки и действия за възраждането на Селскостопанската авиация. Да подготви материали, да съгласува с авиационните фирми и свика Учредително събрание за учредяването на „Асоциация Селскостопанска авиация (АССА) с единствена и основна цел – Възраждане на ССА и защита на нейните интереси.”

Зорница Буковска

Подобни новини

error: