fbpx

Airbus представи 3 концепции за самолет с нулеви вредни емисии

Един от най-големите  Airbus разкри 3 концепции за първия в света търговски самолет с нулеви вредни емисии, който може да влезе в експлоатация до 2035 г. Това се случи на 21 септември, предава Pan.bg.

Всеки от вариантите представлява различен подход за постигане на полет с нулеви вредни емисии, проучване на различни технологични пътища и аеродинамични конфигурации които да подкрепят амбицията на компанията да води световния път към декарбонизация на цялата авиационна индустрия. 

Всички тези концепции разчитат на водорода като основен източник на енергия – опция, която Airbus вярва, че има изключителни обещания като чисто авиационно гориво и вероятно ще бъде решение за космическата и много други индустрии за постигане на техните климатично неутрални цели. 

„Това е исторически момент за търговския авиационен сектор като цяло и ние възнамеряваме да играем водеща роля в най-важния преход, който тази индустрия някога е виждала. Концепциите, които представяме днес, предлагат на света поглед към нашата амбиция да направим смела визия за бъдещето на полета с нулеви емисии. Силно вярвам, че използването на водород – както в синтетични горива, така и като основен източник на енергия за търговски самолети – има потенциала да намали значително въздействието на авиацията върху климата“ заяви Гийом Фори, изпълнителен директор на Airbus. Трите концепции – всички с кодово име „ZEROe“ – за първия търговски самолет с нулеви вредни емисии и климатично неутрален включват

Турбовентилаторен дизайн (за 120-200 пътници) с обхват над 3700 километра, способен да лети по трансконтинентални маршрути и задвижван от модифициран газотурбинен двигател, работещ на водород, а не на реактивно гориво, чрез изгаряне. Течният водород ще се съхранява и разпределя през резервоари, разположени зад задната въздухонепроницаема преградата. 

Турбовитлов дизайн (за до 100 пътници), използващ турбовитлов двигател вместо турбовентилаторен и ще е задвижван чрез изгаряне на водород в модифицирани газотурбинни двигатели, който би могъл да измине повече от 1852 километра, което го прави идеален вариант за близкомагистрални пътувания. 

Концепция „корпус със смесено крило“ (за до 200 пътници), при която крилата се сливат с основния корпус на самолета с обхват, подобен на този на турбовентилаторната концепция. Изключително широкият фюзелаж отваря множество възможности за съхранение и разпределение на водород, както и за оформление на пътническия салон. 

„Тези концепции ще ни помогнат да проучим и усъвършенстваме дизайна и оформлението на първия в света климатично неутрален търговски самолет с нулеви емисии, който се стремим да въведем в експлоатация до 2035 г. Преходът към водород, като основен източник на енергия за тези концептуални равнини, ще изисква решителни действия от цялата авиационна екосистема. Заедно с подкрепата от правителството и индустриалните партньори можем да се изправим пред това предизвикателство за увеличаване на възобновяемата енергия и водорода за устойчивото бъдеще на авиационната индустрия“ допълни Гийом Фюри. 

За да се справят с тези предизвикателства, летищата ще се нуждаят от значителна инфраструктура за транспорт на водород и зареждане с гориво, за да отговорят на нуждите на ежедневните операции. Подкрепата от правителствата ще бъде от ключово значение за постигането на тези амбициозни цели с увеличено финансиране за научноизследователска и технологична дейност, цифровизация и механизми, които насърчават използването на устойчиви горива и обновяването на самолетния парк, за да позволят на авиокомпаниите да пенсионират по-старите и по-малко екологични самолети по-рано. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!