fbpx

Внушителният Аirbus A400M Atlas кацна за първи път на Летище Пловдив

Снимки: Капитан Димо Вичев

Днес, 21 февруари, на Летище Пловдив за пръв път кацна внушителният военнотранспортен самолет Airbus A400M Atlas. Той е част от състава на Кралските Военновъздушни сили на Великобритания (RAF).

Впечатляващата машина влиза във флотилията на RAF в края на 2015 година с цел да замени C-130 Hercules. Самолетът е предназначен да изпълнява задачи в три основни направления: стратегическо транспортиране, тактически и специални операции. При последните той се използва от формированията за специални операции на армията на Великобритания като SAS (Special Air Service), SBS (Special Boat Service), т.нар. Pathfinders Platoon (звено за търсене/ориентиране към британската армия и част от 16-та въздушна бригада) и други. Самолетът е с р.н. ZM413 и от състава на 70-та втрае на Кралските ВВС на Великобритания. Ескадрилата е базирана в Brize Norton (BZZ), Великобритания и в момента разполага с 20 от общо 22 поръчани А400М.

Както FlightZonе по-рано спомена, от 22 февруари до 5 март 2021 година страната ни ще бъде домакин на съвместна военна подготовка между България и Великобритания. Точно поради тази причина на борда на самолета имаше близо 35 военнослужещи от британската армия. Ученията ще се състоят в районите на формированията на СКСО, Национален парк „Рила“ и летище „Чешнегирово“, а Летище Пловдив за пореден път се оказа стратегическа локация за бързото и лесно придвижване на гостите.

Airbus A400M Atlas е тактически транспортен самолет, задвижван от 4 двигателя EPI TP400-D6. Той може да прелети на максимална височина 40 000 фута. Максималната му скорост е 0.72 М, а максималното разстояние, което може да измине без дозареждане е 4,700 мили. Може да транспортира до 32 тона товар.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!