fbpx

Асоциацията на Авиационната индустрия и РВД започват съвместни дейности за успешно развитие на авио-сектора

Снимка: Стефан Геков/Stefoto LBSF

Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ) и Ръководство въздушно движение (РВД) ще работят съвместно с цел подобряване ситуацията в родния авиационен сектор. Това стана ясно след проведена днес работна среща между представители на двете организации в района на Летище София.

В Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия, основана през октомври тази година, членуват над 25 компании, пряко свързани с авиационния сектор в България, в т.ч. авиокомпании, наземни оператори, ремонтни бази, учебни центрове, компании за производство на безпилотни апарати, дронове и други.

Сред основните цели на АБАИ е да се постигне по-лесна комуникация между компаниите в авио-сегмента и държавата. РВД пък играе основна роля в обслужване на въздушния трафик в българското въздушно пространство. При осъществяване на своята дейност държавното предприятие поддържа пряка взаимодействие с ГД „ГВА“. Директна връзка с последната институция осъществяват постоянно и авиокомпаниите, представители на които членуват в АБАИ. Така АБАИ и РВД се обединиха в идеята за повишаване стандартите на Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД „ГВА“) и цялостния капацитет на институцията. Председателят на АБАИ Тодор Иванджиков заяви:

Работната среща мина чудесно. Намерихме общ език и си поставихме опорни точки, върху които ще се работи в бъдеще с цел благоприятното развитие на авиацията. РВД споделят нашите идеи, постигнахме съгласие по много въпроси, които трябва да бъдат решени.“

От РВД изразиха пълна готовност да съдействат по всички въпроси, по които имат компетентност. Г-н Георги Пеев – генерален директор на Държавно предприятие РВД сподели:

Приветствам идеите на Българската авиационна индустрия. Това, което засега мога да коментирам, е че е добре всички сдружения не само в гражданската, но и във военната авиация да работят хармонично. Необходимо е да се създаде един общ национален план, по който да вървим към едно по-благоприятно развитие на българската авиация като цяло.“

Зорница Буковска

Подобни новини

error: