fbpx

8 китайски бомбардировача стреснаха ПВО на Тайван

Осем китайски бомбардировача и четири бойни самолета са навлезли в югозападния ъгъл на идентификационната зона за противовъздушна отбрана на Тайван в събота. Военновъздушните сили на Тайван са разположили ракети, за да наблюдават нахлуването, съобщава министерството на отбраната на острова, цитирано от Ройтерс. Това е станало в събота, 23 януари.

Китай претендира, че Тайван е негова територия и извършва почти ежедневни полети над водите между южната част на Тайван и контролираните от Тайван острови Пратас в Южнокитайско море през последните месеци.

Обикновено обаче полетите се осъществяват от един или два разузнавателни самолета. Присъствието на толкова много китайски бойни самолети в тази мисия не необичайно.

Според Тайван в мисията са участвали осем ядрени бомбардировача H-6K и четири изтребителя J-16.

Карта, предоставена от министерството на отбраната на Тайван, показва, че китайският самолет, който включва и противоподводен самолет Y-8, лети над същите води, където се провеждат най-новите китайски мисии в близост до островите Пратас, макар и все още далеч от континентален Тайван.

Тайванските военновъздушни сили са предупредили китайските самолети и са разположили ракетни системи за противовъздушна отбрана, за да ги наблюдават.

Китай още не е излязъл с незабавна реакция. В миналото страната е коментирала, че провежда учения за защита на суверенитета и сигурността. Пекин наблюдава със загриженост нарастващата подкрепа на САЩ за демократичния Тайван, особено по време на администрацията на Доналд Тръмп, който напусна поста си в сряда.

Миналата година по време на посещения на висши американски служители в Тайпе китайските самолети прекосиха за кратко средната линия на Тайванския проток, който обикновено служи като неофициален буфер.

Полетът на китайските бомбардировачи и изтребители в събота се случва само няколко дни след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън.

Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че ангажиментът на САЩ към Тайван е „твърд“, след като фактическият посланик на острова във Вашингтон, Сяо Би-хим, присъства на клетвата на Байдън в сряда.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!