fbpx

73 години българска гражданска авиация

Днес отбелязваме 73 години от началото на българската гражданска авиация. По този повод публикуваме обръщение от Председателя на Съюз ана ветераните от БГА Иван Петков и от Председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов, предоставено на Flightzone.bg от нашите партньори Pan.bg.

ДО ВСИЧКИ АВИАЦИОННИ СПЕЦИАЛИСТИ, РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРСКАТА ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ

ДО ВЕТЕРАНИТЕ ОТ БГА

Скъпи ветерани – строители на БГА,

Скъпи днешни авиационни кадри!

На 29 юни т.г. се навършват 73 години от първия полет по редовни линии София- Бургас. На този ден от летище Враждебна в 10 ч.20 мин излита самолет Ли-2 с с летателен екипаж на Дирекция „Въздушни съобщения“ – пилоти Никола Александров и Стефан Тосунов, борден механик Тодор Гургулиев и борден радист Павел Александров. По-късно по същото направление излита с официални лица и втори самолет Ли-2п LZ-LIA с екипаж Никола Дюлгеров, Иван Шивачев, Методи Наков и Георги Сергиев.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 година. Това поставя началото на Българската гражданска авиация. Линията се открива от министър–председателя Георги Димитров с думите: “Нека това начало даде богати плодове.“

На днешния ден ние отправяме нашата признателност към първостроителите на БГА начело с първия директор Борис Ганев, към десетките поколения авиационни специалисти, които я изградиха през десетилетията. Прекланяме се пред паметта на тези, които изпълниха своя дълг, но вече не са сред нас – пилоти, инженери, стюарди и стюардеси, летищни ръководители и специалисти, ръководители на полети.

Но също така се обръщаме към съвременното поколение авиационни ръководители, пилоти, инженери, ръководители на полети и летищни специалисти, които отстояват на трудностите. Те заслужават признателност, благодарност и уважение за усилията, които ежедневно полагат в условията на днешната безпрецедентна криза за да защитят запазената марка Българска гражданска авиация.

По традиция ние всяка година отбелязваме тази дата и тя се превърна в наш общ празник.

Оценявайки сложната епидемична обстановка и с решение ние решихме да отложим тържеството за честване на годишнината и да го обединим със Срещата на поколенията – юбиляри, през есента и с откриването на новия Клуб с музейна експозиция на Летище София.

Уверени сме, че вие ще посрещнете с разбиране това решение като грижа за живота и здравето на нашите членове.

Като ви поздравяваме със 73-годишнината на БГА, пожелаваме на вас и вашите семейства и близки здраве и дълголетие!

На 29-ти юни ние мислено ще бъдем заедно и с празнично настроение!

До нови срещи!

С искрено уважение!

Председател на УС на СВ БГА Председател на АБА

Иван Петков, Светослав Станулов

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини