fbpx

70 години авиобаза Граф Игнатиево: о.з. подполковник Ангел Кибарски

Снимки: ВВС

В рамките на „СЪВМЕСТНАТА СЕДМИЦА НА FLIGHTZONE и списание „КЛУБ КРИЛЕ“ по повод 70 годишнината от създаването на 3-та авиобаза Граф Игнатиево“ и ден след юбилея, личният състав посрещна с тържествен строй, военни маршове и с пилотаж на МиГ-29  и L-39 о.з. подполковник Ангел Кибарски. Той е един от летците-пионери, усвоили реактивните изтребители Як-23 в България и сред първите пет бойни летци, носещи бойно дежурство от летище Граф Игнатиево през далечната 1951 г.

         Поводът бе двоен – кръглата годишнина на базата и неговият рожден ден на днешната дата. На събитието присъства и част от неговото семейство и роднини.

„Ако не познаваме историята си, се превръщаме в еднодневки – хора с нестабилно настояще и несигурно бъдеще!“, каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и добави, че историята ни дава не само поводи за гордост, но и много ценни уроци, които нашите предшественици са заплатили с пот или кръв.

Командирът на Военновъздушните сили връчи на о.з. подполковник Кибарски награден знак „За достойнство и чест“ с Грамота и награден знак „За вярна служба под знамената“ IV степен с Грамота, с които е удостоен като военнослужещ от запаса от министъра на отбраната за цялостен принос в развитието на Военновъздушните сили и гарантирането на сигурността и суверенитета на Република България.

От своя страна, генерал-майор Петров му подари сувенир – хермошлем на постамент и изказа искрената си благодарност за силата, смелостта и дръзновението, с което българските летци и той лично са допринесли за развитието и утвърждаването на реактивната авиация в страната ни, и за надграждането на бойните умения на българските летци.

В този ден, тук, на летище Граф Игнатиево, се срещат миналото и настоящето, като израз на непреходното помежду ни, а то е … любовта към Родината и бойната авиация!“, каза в словото си командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. „Летели сте в трудни времена! Усвоявали сте нови за времето си подготовки на нова авиационна техника, но сте успявали, защото сте били единни в каузата и делата си! Наш дълг днес е, като командири да предадем на настоящите и бъдещи летци на България това верую, че зад увереността в действията, успеха и силата да се преодоляват трудности, стоят сплотените отношения и единство!“, изтъкна той.

От името на целия личен състав, бригаден генерал Русев подари постер с подписите на летците, които охраняват небето ни с МиГ-29 и картина – индивидуален подарък с неговите инициали и първи реактивен самолет Як-23.

         Традиционно, като за такъв повод, събитието завърши с празнична торта и много споделени спомени…

СЪВМЕСТНАТА СЕДМИЦА НА ДВЕТЕ МЕДИИ СЕ ПРОВЕЖДА С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ! ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ

Зорница Буковска

Подобни новини

error: