fbpx

В Крумово отбелязаха 59-години от създаването на 44-ти Вертолетен авиационен полк – ГАЛЕРИЯ

Снимки: Владимир Касабов

Повече от половин век авиобазата е ключов фактор в развитието на вертолетната ни авиация. Личният състав работи с несломим дух, енергия и професионализъм за развитието и утвърждаването на авторитета на Военновъздушните сили (ВВС) на Р България.“. Така започнаха днес честванията по повод 59 години от създаването на първата вертолетна авиационна част в България – 44-ти вертолетен авиационен полк, чийто наследник е военно формирование 32040. Годишнината, която реално е на 27 октомври, бе отбелязана при строго спазване на всички мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

На тържеството присъстваха заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, командирът на Авиобаза Безмер полковник Милен Димитров, ограничен брой ветерани и представители на медии. С приветствие към военнослужещите се обърна бригаден генерал Димитър Иванов – командир на 24-та ВАБ:

„Измина още една година от историята на 24-та авиобаза. Тя изобщо не беше лесна, а изпълнена с различни предизвикателства, с които вие се справихте. Най-вече в подготовката с ограничени летателни средства.“

В словото си бригаден генерал Димитър Иванов отбеляза последните постижения на авиобазата и особено изпълнението на нов тип задачи с вертолет AS 532 AL Cougar, а именно гасене на пожари – нещо, което не беше правено досега в България с този тип авиационна техника. Екипажи от авиобазата многократно участваха в предотвратяване на разрастване на огнените стихии, действайки в изключително тежки условия и при висок риск. Бригаден генерал Димитър Иванов:

Спомням си, че именно на този ден беше вдигнат Ми-17. Вчера също беше така. Преместихме празника, заради учение, в което трябваше да участваме. И тази година задачите по гасене на пожари бяха многобройни. Поради технически причини останахме и без Ми-17. Тогава вертолет AS 532 AL Cougar участва в потушаване на пожари в района на Твърдица, Област Сливен, Лесово Ямбол, Хасково, в района на село Маточина и други.“

С кратко приветствие се обърна заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, бивш командир на авиобазата. За отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители. Малко по-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти и авиационни специалисти от авиобазата и с падане на колене и минута мълчание бе почетена тяхната памет.

Най-атрактивната част бе демонстрация на част от изпълняваните задачи с вертолети Ми-24, AS 532 AL Cоugar и Bell 206. Екипажите показаха изключително майсторство, а присъстващите аплодираха динамичния пилотаж. Въздушните демонстрации завършиха с парашутни скокове от вертолет AS 532 AL Cоugar, изпълнени от Отделението по търсене и спасяване към 24-та вертолетна авиобаза.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: