fbpx

30 МИНУТИ С… Георги Ватафов, „България Еър“ – ИНТЕРВЮ

Вчера, 12-ти юли, беше Международен ден на кабинния екипаж – празник на стюардите и стюардесите, на хората, които заедно с пилотите и медицинските сестри, са на първа линия в борбата с COVID-19. Хората, които поемат риска за здравето си от началото на пандемията. По време на кризата с коронавируса националният ни превозвач “България Еър” не спря да лети въобще, а само намали честотата на полетите.

По повод вчерашния празник, днес решихме да Ви срещнем с едно от младите момчета на “България Еър”. Той е роден на 27 август 1986 година в София и е стюард от близо година и половина. Много често обаче може да го засечете и в “спотърската” зона зад оградата на Летище София, защото фотографията е втората му страст. Представяме Ви Георги Ватафов.

FlightZoneBG: Първо, честит празник! Как реши да се занимаваш с тази професия? Само, защото е добре платена или нещо друго те вдъхнови?

Георги: Още откакто се помня съм имал интерес към авиацията и по – точно към гражданската авиация. Доста време ми отне да се преориентирам към авиацията, но макар и късно вече съм в тази сфера. Определено летенето за мен е вдъхновяващо и е начин на живот, моя начин на живот. Летенето не е за всеки.

FlightZoneBG: Разкажи ни малкто за себе си и кое те накара да се захванеш с авиацията?

Георги: Роден съм в София. Още от малък, като чуех кацащ самолет тичах на балкона да гледам. Спомням си добре 767 миците на Балкан прелитащи над блока. С течение на времето започнах да снимам самолети, което продължава и до ден днешен. Дори днес отскочих до оградата за да снимам Boeing 777 на Delta Airlines. Имах нужда да съм близо до металните летящи птици и последвах това влечение, което на моменти преминава в лудост.

Снимка: Антон Василев

FlightZoneBG: „България Еър“ не спря да лети по време на пандемията. Кое беше най-трудното за вас през този период?

Георги: По време на пандемията имах притеснения относно моето здраве в началото, когато все още не бе ясно с какво си имаме работа. Трудност донякъде е носенето на предпазна маска по време на полета. Също така се сблъскваме и с пътници, които във време на пандемия отказват да носят предпазни маски, също така изнервени пътници от налаганите мерки по летищата.

FlightZoneBG: Какъв е бил най-тежкият ти случай по време на полет?

Георги: Най – тежкият случай, който съм имал е медицински. Определено ще го запомня за цял живот и се надявам да нямам подобни случаи занапред. Имахме късмет, че ситуацията се разигра на земя, а не по време на полет.

FlightZoneBG: А най-забавната случка, за която се сещаш?

Георги: Като забавна случка се сещам, когато притеснена пътничка ме попита дали ще има турбуленция и аз успокоявайки я, че не се очаква, влезнахме в зона с турбуленция.

FlightZone.bg: Знаем, че всеки фотограф има свой стил на снимане. Ти на какво наблягаш, когато се опитваш да уловиш даден кадър?

Георги: Опитвам се да уловя интересен момент изпълнен с динамика или хубавата светлина в така наречения златен час. Всъщност предпочитам изгревите, тогава светлината е прекрасна за един кратък период. Не е било веднъж или два да ставам в 4 сутринта и да съм на оградата в 5:40 за първите лъчи. Друг стремеж в авиационната фотография е улавянето на интересни и редки машини. Такива са например правителствени машини, стари машини, от които летят по една – две бройки в Света. Често се случва за дадено летище нещо да е интересно, а за друго същата машина да е всекидневен посетител. Имам и една малка лудост, която е свързана с това, че при всяко пътуване особено далечно винаги отделям някакво време за да направя спотинг. Един такъв незабравим момент беше спотинга на летище Пукет в Тайланд, място, което е рай за спотърите, а и не само за тях.

FlightZoneBG: На какви самолети си бил стюард и кое специфичното при различните типове?

Георги: В момента летя на два типа машини, Airbus 319/320 и Embraer 190. Разликите между двете машини са значителни. Лично аз предпочитам повече Еърбъс. “Ембраерът” също има своите плюсове, по – лесно е за работа в салона, тъй като седалките са по 4 на ред.

FlightZoneBG: Какви са бъдещите ти планове?

Георги: Засега нямам конкретни планове за вбъдеще, още повече предвид ситуацията и последствията от вируса.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: