fbpx

3 случая на пренасочени самолети заради проблем с двигателите през изминалата седмица

За 3 случая на пренасочени или върнали се в базовото летище самолети в рамките на една седмица съобщава сайтът Aviation Herald. И при трите аварийни ситуации става въпрос за появил се технически проблем с двигател по време на полет.  

ОТКАЗ НА ДВИГАТЕЛ НА ATR72 НА AZUL AIRLINES 

На 2 септември самолет ATR72-212А на Azul Air e изпълнявал полет от Аракажу до Ресифи в Бразилия, когато екипажът е докладвал “проблеми с двигателя”. Ситуацията се е появила, когато машината с регистрация PR-AQM се е изкачвала до височина 15000 ft (4572 m). Тогава левият двигател PW127M e започнал да работи “нестабилно”.

Снимка: Simpleflying.com

За да предотврати по-сериозни инциденти, командирът решава да изключи двигателя и да се пренасочи за кацане към най-близкото летище – Масейо. Тъй като летището се намира в близост до магистрала, между два града, самолетът е трябвало да върти известно време „на холдинг“, за да изразходи гориво. Машината се е приземила успешно, като впоследствие единственият коментар от авиокомпанията е бил за “ появил се технически проблем по време на полета”. 

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ ПРИ A321-200 НА JETBLUE 

На 3 септември самолет Airbus A321-200 с регистрация N997JL на нискотарифната авиокомпания Jet Blue, изпълнявал полет B6-109 по редовната си линия от Форт Лотърдейл (САЩ) за Порт о Пренс (Хаити), е трябвало да се върне обратно във Флорида заради появил се технически проблем. 

По време на набирането на височина от Форт Лотърдейл, екипажът е подал сигнал за повреда в един от двигателите. Самолетът, на борда на който е имало 113 пътници и 6 души, се е приземил успешно 50 минути след излитането. Впоследствие той е бил заменен с друг A321-200 с регистрация N2029J и кацнал в Порт о Пренс с 6:15 часа закъснение.  

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ ПРИ B767 НА ATLAS AIR  

На 5 септември самолет Boeing 767-300 (N767GT) на Atlas Air, изпълняващ полет GTI8585/5Y 8585 от международното летище “Даниел Инои” в Хонолулу (Хаваи), е подал сигнал за аварийна ситуация. Командирът е докладвал за отказ на десния двигател и поискал незабавно връщане на аеропорта.

Екипажът спрял изкачването на 2000 ft (607 m) и след няколко опита и проверки за възстановяване нормалната работа на агрегата, го изключва. 30 минути по-късно самолетът прави успешно кацане в Хонолулу. На борда на самолета е имало 212 души, в т.ч. и екипажът.

https://www.youtube.com/embed/OegEVKYWhlc

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини