fbpx

23 август в авио-историята: роден е Иван Гевренов – създател на първия български вертолетен ЛА

На 23 август 1881 г. в с. Ичера, Котленско, е роден Иван Славов Гевренов. – създател на първия български вертолетен летателен апарат и основател на първото авиационно списание у нас. За това ни припомнят от Фейсбук страницата на Музея на авиацията в Крумово. 

Завършва гимназия в Сливен. През 1905 г. заминава за Лиеж, Белгия, където следва машинно инженерство. През 1907 г. създава своя „хеликоплан”, който съчетава двата принципа на летенето – на аероплана и на хеликоптера. Обучава се в Школата за авиационни пилоти в Брюксел и преминава летателни курсове в Париж.  

В ранната пролет на 1910 година край Брюксел за пръв път полита държавният глава цар Фердинант. Малко по-късно на самолет се качват и синовете му – Кирил и Борис. В това време капитан Васил Златаров организира демонстрации на руския летец Борис Маслеников. От 15 до 25 ноември 1910 година той извършва многократни 10-15 минутни полети на височини до 100 m над софийското поле с пасажери на борда. Така започва историята на българската авиация.  

И тогава се появява инж. Иван Гевренов – самобитен български талант, който създава първообраз на вертолета.  

През есента на 1910 г. Иван Гевренов строи в София модел на своя вертолетен апарат, наречен „Чучулига“. Той има две подемни витла и маса от 38 кг. Слабият електрически двигател не успява да издигне машината с пилот.  

През есента на 1911 г. Гевренов се установява във Варна и започва да издава първото българско авиационно списание „Към небето“. Същата година пристъпва към реализирането на усъвършенстван модел на хеликоплана. Той вече е снабден с два електродвигателя, всеки по 37 кW и едно хоризонтално витло с общо тегло 840 кг. Твърде тежък, апаратът не успява да полети, а поради липса на средства българският изобретател преустановява опитите си. 

Иван Гевренов взема участие в Балканските и в Първата световна война като аеромеханик. Умира на 5 август 1966 г. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини