fbpx

21 април в авиационната история: Модулът Orion каца на Луната

На 21 април 1972 модулът Orion (LM-11) каца на повърхността на Луната във възвишенията Декар. Това се случва в рамките на мисията Аполо 16 – десетият пилотиран космически кораб от програмата Аполо и петата пилотирана мисия на НАСА до Луната.  

Аполо 16 излита от Земята на 16 април 1972 година в 17:54:00 (UT) с ракетата Сатурн 5 от стартова площадка 39А на космически център Кейп Кенеди. 

Първоначално космическият кораб с екипаж Джон Янг – командир на мисията, Томас Матингли – пилот на командния модул и Чарлз Дюк – пилот на лунния модул прави няколко обиколки около земята, след което се отправя към земния спътник.  

На 17 април се появява проблем в навигацията, който можел да се окаже фатален за тримата астронавти, като пропуснат Луната и се изгубят в открития Космос. За щастие, повредата е била отстранена на следващия ден. На 19 април те навлезли в лунна орбита, а един ден по-късно Йанг и Дюк преминали в лунния модул, който се отделил от командно-сервизния модул в 18:08:00 UT. 

Както Flightzone.bg по-горе спомена, прилуняването станало на 21 април във възвишенията Декар. Йанг и Дюк направили три разходки на Луната. По време на разходките, те изминали 27 км., като използвали лунен роувър. Успели да съберат 95.71 кг. скали и направили много фотографии. След 71 часа престой на Луната, двамата астронавти се завърнали на кораба на 24 април, а три дена по-късно се приземили. 

Зорница Буковска

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: