fbpx

20 години от атентатите в САЩ: Ал Кайда отвлякоха 4 пътнически самолета

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от Ал Кайда отвлякоха четири пътнически самолета в Съединените щати. Те насочиха два от тях към кулите на Световния търговски център (WTC) – най -високите сгради по това време в Ню Йорк, третият – към сградата на Пентагона в предградията на Вашингтон. Четвъртият самолет също бе насочен към американската столица, но се разби близо до град Шанксвил, Пенсилвания. В резултат на терористичните атаки са убити 2977 души.

Възпоменателните събития на днешния ден ще се проведат и на трите места. Най -голямото от тях ще се проведе в Ню Йорк. В 8,46 ч. В събота , когато единият самолет, заловен от терористи, се разби в северната кула на Световния търговски център преди 20 години, ще бъде обявена минута мълчание. В храмовете ще започнат да бият камбани. В същото време, при мемориала на жертвите на терористичните атаки на мястото на разрушените небостъргачи, семействата на жертвите ще започнат да четат имената им. Церемонията ще отнеме няколко часа и ще бъде прекъсвата от нови минути на мълчание – когато вторият самолет се разби в южната кула, третият в Пентагона,четвъртият падна от Шанксвил в Пенсилвания.

Вечерта в южната част на Манхатън, недалеч от мястото, където бяха кулите, две светлинни колони ще се втурнат в небето. За създаването на всяка се използват 44 мощни прожектора. Колоните ще останат на небето до неделя сутринта, те ще бъдат видими на разстояние до 100 км.

Подобни церемонии – с минути на мълчание в значителни моменти от нападението и четене на имената на жертвите – ще се проведат в Пентагона и в Шанксвил.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: