fbpx

109 години Български ВВС! Честит празник!

На 16 октомври 1912 големият летец Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев извършват бойното кръщене на българската авиация. Двамата летят със своя “Албатрос”над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Изпълнен е първият боен полет в историята на нашата авиация, той е и първият боен полет в Европа. Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като нападателно бойно средство.

Днес, 16 октомври 2021 г. отбелязваме 109 години Български ВВС. Този път обаче, вместо да публикуваме отново цялата история на ВВС, решихме да ви зарадваме с няколко видеа от различни авиошоута в на Българските ВВС и да ви припомним за пилотажната група „Морски орли“.

Традициите в груповия пилотаж на пилотите от Равнец с изтребител МиГ-29 датират от 1992 г. На открития летателен ден през юли с.г. за първи път обществеността от Бургаска област, военнослужещи от ВВС и техните семейства имат възможност да наблюдават индивидуален и групов пилотаж на най-модерния у нас изтребител. Демонстративен въздушен бой изпълняват майор Евгени Манев и капитан Валентин Христов. Пилотаж на малка височина пред очите на присъстващите демонстрират подполковник Димитър Димитров и подполковник Иван Даев.

През август 1993 г. по време на втория открит летателен ден пилотаж в двойка изпълняват майор Николай Дунев и старши лейтенант Румен Радев.


През 1995 г. на празника посветен на 45-годишнината на авиобаза Равнец пилотите майор Стефан Дошев и капитан Паруш Парушев демонстрират нови елементи на пилотажа в двойка, сред които е разминаването в насрещен курс на близко разстояние и с голяма скорост. Този запомнящ се елемент става най-голямата атракция на авиошоуто на летище Сарафово на 14 октомври 1995 г. пред очите на президента Жельо Желев.
През юни 1996 г. демонстративната група от авиобаза Равнец е кръстена „Морски орли”. Тя е в състав от два изтребителя МиГ-29 – боен и спарка. Официалното представяне на пилотажната група под това име е на 15 юни с.г. на авиошоуто на летище Пловдив. Тогава гостува демонстративната ескадрила на ВВС на САЩ „Тъндърбърдс”.
Две седмици по-късно „Морските орли” прелитат на чешкото военно летище Храдец Кралове и участват в международния авиационен фестивал. Там само с няколко тренировъчни полета нашите пилоти успяват да да вземат първа награда в категорията „Група бойни самолети”. Това са летците майор Милушев и майор Кичев (в спарката) и капитан Парушев (в бойния самолет). Двойката изпълнява изключително труден пилотажен комплекс, в който запомнящо е изпълнението на лупинг веднага след излитане и прословутото разминаване в насрещен курс.
Второто участие на „Морски орли” в Чешкия международен авиационнен фестивал в Храдец Кралове е на 13 и 14 септември 1997 г. В пилотажа участват подполковник Илия Милушев и майор Паруш Парушев (в спарката) и капитан Румен Радев.

Екипът на Flight Zone Bulgaria честити празника на всички, свързани с Българските Военновъздушни сили! Пожелаваме ви нто много здраве. Запазете бойния дух и топлината в сърцата, за да продължавате да ни радвате с успехите си! Напред и нагоре!

Ето и малко видеа от други авиошоута в страната:

https://www.vbox7.com/play:49c971922c

Зорница Буковска

Подобни новини

error: