fbpx

ЧРД на полк. Ганецовски – командир на базата за Командване, Управление и Наблюдение на ВВС

Снимки: ВВС

Днес рожден ден празнува командирът на базата за Командване, Управление и Наблюдение на ВВС полк. Христо Ганецовски. Той е роден през 1967 г. Средното си образование завършва в ССВВУ “Г. Бенковски” – Д. Митрополия през 1986 г. по специалност “Експлоатация и ремонт на летателните апарати”. През 1992 г. завършва с отличен успех ВВВУ “Г. Бенковски” – Д. Митрополия като пилот-инженер за ВВС и започва кариерата си като пилот-изтребител в авиобаза – Габровница.

Преминал през всички основни командни длъжности за летателния състав от ВВС, като през 1995 г. е бил назначен за командир на летателна ескадрила. ВА “Г.С Раковски” завършва през 2002 г. и до 2013 г. е на различни щабни длъжности в кПВО и ВВС, свързани с организацията и контрола на летателната работа и е получил сертификат за оценител в област “Операции” по програма TACEVAL. В работните органи на НАТО е бил национален представител в Комитета по ПВО и ПРО и Направляващия комитет по Командване и управление.

 През 2014 г. след дипломиране във факултет „Национална сигурност и отбрана“ на ВА “Г.С Раковски” е назначен като зам.-командир на Базата за командване, управление и наблюдение. Поддържа летателната си подготовка на самолети МиГ-29УБ и РС-9М. Женен с един син. Владее английски, френски и руски език. Поема поста командир на КУН на 10 май 2018 година.

Базата за Командване, Управление и Наблюдение е създадена на 1 юли 2012 г. В състава на базата влизат Авиационния оперативен център, комуникационно-информационна и навигационна поддръжка, метеорологичният център на ВВС, авиотехническа база, както и три оперативни зони, които обхващат цялото българско въздушно пространство. Функцията на базата е в осъществяването на наблюдение на въздушното пространство на България и реакция при въздушна опасност.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!