fbpx

Четвъртата Въздушна обиколка на България ще стартира от Долна Митрополия и ще завърши в Пловдив

Снимка: Pan.bg

Четвъртата Въздушна обиколка на България ще стартира от Долна Митрополия и ще завърши в Пловдив. Това заяви специално за FlightZone генерал Спас Спасов – председател на УС на Фондация “Български Военновъздушни сили”. Заради трагичните събития във ВВС през последните дни обаче, все още не е уточнена точната дата.

Атрактивното събитие ще стартира от ВВВУ “Георги Бенковски” (Долна Митрополия) и за пореден път се инициира от Фондация “Български Военновъздушни сили” с любезното съдействие на ВВС и съорганизаторите „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), Асоциацията на Ултралеката авиация, Музея на авиацията в Крумово и филиал на НВИМ – София. Очаква се масово участие на собственици на леки и ултралеки самолети от цялата страна.

Тазгодишното издание на мероприятието се посвещава на 95 годишнината от първата въздушна обиколка с български самолети. Тя е направена в периода 2-12 август 1926 с 4 самолета ДАР “Узунов I”. Извършва се от авиаторите: Маринов, Славов, Ножаров, Савов, Томов, Чешанков, Кънев, Вътинов и Рогев. Тя е започнала от София, преминала през Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Горна Оряховица, Шумен, Ловеч и е завършила отново в столицата.

Наред с това 4-тата въздушна обиколка се посвещава и на многото кръгли годишнини в Българските Военновъздушни сили, а именно:

– 70 години от създаването на авиобазите Чешнегирово, Узунджово, Граф Игнатиево, Безмер и Добрич;

– 60 години от създаването на 24-та авиационна база Крумово;

– 30 години от създаването на Музея на авиацията.

Пред FlightZone ген. Спасов допълни:


Щастлив съм, че имаме възможността да реализираме поредната Въздушна обиколка на България. Първата такава, както вече отбелязахте е през 1926 година. Втората се състоя през 2012, когато самолетите излетяха от ВИП-зоната на летище София и кацнаха на летище Лесново. През 2015 година се състоя третата обиколка, когато самолетите излетяха от летище Пловдив. Тогава посветихме обиколката на 100 г. от първия полет със самолет, произведен в България, а именно “Йорданов – 1”.

Четвъртата въздушна обиколка на България ще премине също в 3 етапа, а именно:

I етап – Долна Митрополия – Драгановци

II етап – Драгановци – Балчик – Приморско;

III етап – Приморско – Крумово.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: