fbpx

ЧЕТВЪРТАТА ВЪЗДУШНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА ОТ ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ

На 21 септември на Летище Пловдив от района на Музея на авиацията – Крумово ще стартира четвъртата Въздушна обиколка на България. Тя ще продължи до 22 септември и се провежда под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на страната Румен Радев. Организатори на атрактивното събитие са Фондация „Български ВВС“ и  АОПА (Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България) с любезното съдействие на Командването на Българските военновъздушни сили, НВИМ-София и филиала му Музей на авиацията – Крумово, Асоциацията на ултралеката авиация (АУЛА), ТУ-София – филиал Пловдив и летище Пловдив

Четвъртата Въздушна обиколка на България се провежда в чест на Първата обиколка, състояла се през 1926 г. (1917 г.) и е продължение на Втората и Третата (2012 г. и 2015 г.) проведени по инициатива на Фондация „Български ВВС“ и Командването на Българските Военновъздушни сили.

Посветена е на 105 – та годишнина от създаването на изтребителната авиация в България, 70 годишния юбилей на полковата/базова организация на изтребителната, изтребително-бомбардировъчна и разузнавателна авиация, на 115 годишнина от подписването на Указ 28 от 20.04.1906 на княз Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение, 60 години от изпращане на човек в Космоса, 30 години на основните дейности на ВВС осигурили създаването на Музея на авиацията – Крумово и Празника на Авиацията и Военновъздушните сили.

Четвъртата въздушна обиколка на България ще протече на „щафетен“принцип, осигуряващ възможността включването на участници да става на всеки от планираните етапи по маршрута и по избрана от тях продължителност.

ПРОГРАМА:

21 септември 2021

10.00 часа – Музей на авиацията – Крумово: тържество с приветствия от Президента Румен Радев, командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, председателя на УС на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал (о.р.) Спас Спасов, от полк. (о.р.) професор Димитър Недялков и др.

До 11.00 часа: излитане. Стартът с зелена ракета ще бъде даден от генерал-майор Димитър Петров. Маршрутът за първия ден включва: летище Крумово с прелитане над летище Кабиле, Приморско (кацане)

22 септември 2021 – кацането на летище Долна Митрополия в 12.00 часа ще бъде организирано тържествено посрещане с приветствия от началника на ВВВУ “Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.

Излитането от Долна Митрополия ще се извърши до 14.30 часа като стартът за продължаване на обиколката ще бъде даден от бригаден генерал Юлиян Радойски. Във втория ден Въздушната обиколка ще започне с прелитане от Приморско до летище Балчик и ще продължи с прелитане над летище Щръклево, летище Долна Митрополия (кацане), излитане за местодомуване, а за носителите на дарението от Командването на ВВС, кацане на летище Крумово

Същия ден след кацането на определените самолети на летище Крумово пред Музея на авиацията от бригаден генерал Димитър Иванов – командир на вертолетната авиобаза на музея ще бъде предадено дарение от Командването на ВВС – 9 броя гилзи/контейнери с пръст/почва от първите български летища, летeли по време на Четвъртата въздушна обиколка на България с подкрепата на фондация „Български ВВС“ и АОПА.

Краят на обиколката с червена ракета ще бъде отбелязан от бригадeн генерал Димитър Иванов.

Flight Zone Bulgaria е медиен партньор на Четвъртата въздушна обиколка на България.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: