fbpx

Успешно премина първата среща за учредяване на изцяло новата Асоциация на Българската Авиационна Индустрия

Снимка: Георги Ватафов

            Успешно премина днес първата среща за учредяване на изцяло новата Асоциация на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ). Тя се състоя в Новотел-София при присъствието на представителите на над 25 заинтересовани в сектора компании. Сред тях бяха имена като BHAir, GullivAir, Holiday Europe, Electra Airways, GP Aviation, Voyage Air, Avio Delta, EGT Jet, Lufthansa, Dronamex, Sofema, Aero Sight, авиобаза „Долна Митрополия“ като учебен център, учебни центрове NIMEX и Avio Center, International Aviation Services, , Planecare, GP Aviation и други.

            Както знаете, COVID-19 срина авиоиндустрията както никога досега в световен мащаб. Напоследък обаче дори в България се забелязват някои положителни тенденции. Днес, например, първият си трансатлантически полет с пътници направи родната авиокомпания GullivAir. Holiday Europe, са в процес на взимане на летателна годност на още два самолета Airbus A321Neo. Voyage Air наскоро започнаха с резервирането на билети за летния сезон 2021. Electra Airways, които бяха принудени да намалят значително личния си състав, тепърва започват да се възраждат отново с интересни зимни оферти. Наблюдава се стремеж на представителите на българската гражданска авиация да изплуват от дъното, в което ги въвлече коронавирусът.

            На днешната среща беше представен бъдещият устав на АБАИ. Той ще бъде предоставен по електронната поща на всички присъстващи и заинтересовани. Идеята на АБАИ е да направи по-лесно взаимодействието между отделните авиокомпании, както и авиокомпаниите и държавата като цяло. Да се създаде работещ орган, който да подпомага разрешаването на належащи проблеми в гражданската авиация.

Една от основните цели на АБАИ ще бъде да представлява дружествата, опериращи в сектора на авиацията пред съответните държавни органи и организации по всички въпроси, които касаят дейността им, като отстоява икономическите, професионалните и правните им интереси. Наред с това организацията ще набира и систематизира информация, както и ще популяризира положителния опит на дружествата от бранша, свързан с авиацията. Сред важните цели на АБАИ ще бъде да инициира обучения в областта на авиацията, да развива колегиалността и сътрудничеството между дружествата в сектора и създава благоприятна работна среда, както и да инициира пред съответните държавни органи предложения за законодателни изменения в частта от законови и подзаконови нормативни актове, касаещи авиацията в Република България. В близко бъдеще АБАИ има планове да развива консултативно сътрудничество с международни организации и сдружения, свързани с авиацията, като заимства и популяризира техният опит.

          Предстои изразилите желание да учредят АБАИ да се запознаят в подробности с предложения устав и на нова среща следващата седмица да гласуват за учредяването на АБАИ.  Очаквайте утре снимки и видеоматериал от проведената среща.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини