fbpx

Старт на 2021-ва с въздушните предизвикателства на „Полети и приключения“

Снимки: „Полети и приключения“

2021 дойде и е време за нови предизвикателства. А какво по-предизвикателно от нещо екстремно, което не сте пробвали досега… Като парапланеризъм и скок с парашут например. В последно време парашутизмът се среща все по-често в статиите на FlightZone. Днес обаче решихме да си поговорим малко повече за това какво е парапланеризъм. За този чудесен въздушен спорт ще ни разкаже пилотът Пламен Тодоров от „Полети и Приключения.

Пламен Калоян Тодоров

Какви видове дейности се извършват в „Полети и приключения“?

-Предлагаме всякакви приключения на открито. Занимаваме се предимно с парапланеризъм. Извършваме тандемни полети, guiding обучение, също така  планински преходи – пешеходни, с коне, каяци и колела.

Могат ли при Вас освен скокове с тандем да се извършват и самостоятелни?

-Да, могат да се извършват самостоятелни полети. Хубаво е човек да  премине през курс за обучение, за да бъде безопасен, както за себе си, така и за околните в небето. По-лесно е отколкото да се научиш да караш кола.

Кое е по-екстремно? Парапланеризъм или парашутизъм и защо? 

– Двете неща са много различни по между си. При парашутизма падаш вертикално и нещата се случват много бързо. Докато при парапланеризма летиш свободно и всичко преминава много по-плавно. Въпрос на лично възприятие е коя от двете дейности бихте определили за по-екстремна.

С какъв вид техника разполагате?

-Разполагаме със екипировка за дейностите, които извършваме – коне, колела, каяци, също така разполагаме с пикап и 7-местен бус за логистичната част. Имаме и лебедка, с която тази година бе поставен новият национален рекорд от близо 390 км. Чрез нея може да се издигнеш лесно, без да има нужда от хълм от който да излетиш. Екипировката за парапланеризъм, с която летим е международно сертифицирана.

Какви видове планери има?

-Крилата имат сертификации – А B C D Крилата клас – А са за начинаещи пилоти. Крилата от клас – D са състезателни за прелитане на големи дистанции. Има различни видове парапланери в зависимост за какво предназначение искаш да го използваш. Има олекотени екипировки (HIKE AND FLY) някой са под 2 килограма и се използват за слизане от планината след изкачване на даден връх. Speedglider – са бързи крила с малка квадратура с които може да се лети близко до терена, а през зимата може да се комбинират със ски Акро крила – те се използват за различни маневри с високо претоварване. Freestyle – Крила които могат да се използват за Акро както и за термично летене.

А какви са видовете състезателни дисциплини?

-Състезателните дисциплини са Acro, Cross country, и целно кацане. Миналата година в Сопот се проведе първият комбиниран формат Acro-cross, който е съвкупност от трите дисциплини. Има различни класове парапланери, които се избират спрямо компетентността, опита и амбициите за прогрес на пилота.

Доколко е парапланеризмът като спорт и как бихте разсеяли и малкия страх, който има един човек?

-Всяко нещо е опасно, ако не подходиш към него с правилна преценка, уважение и подготовка. Без значение дали ще пресечеш, без да се огледаш или ще караш  мотор  без каска. Смея да твърдя, че парапланеризмът е в пъти по-безопасен от нормален ден в София. Хората не си дават сметка колко по-опасни неща правят в ежедневието си дори и здраво стъпили на земята. 🙂 Те се страхуват от неизвестното, а не от височината. Нужни са само няколко думи, с които да вдъхнеш смелост на човека с който ще полетиш. 

Как осигурявате безопасността на желаещите?

-Преди всеки полет пасажерите преминават инструктаж.

Има ли условия, на които човек трябва да отговаря, за да се включи в тандемен полет?

-Най-важното условие е да дойдат при нас с широка усмивка и добро настроение. Единственото ограничение към хората, които искат да полетят е да не надвишават 120-130кг. В случай че имат някакъв по-специфичен проблем е добре да уведомят пилота за него. 

Какви други екстремни приключения организирате?

-Предлагаме и услуги като ,,Guiding”, чиято цел е да покаже природата или подходящи места за летене на  клиента по най-удобния и безопасен начин. Имаме полети тип ,,Изненада “ в които пасажерът не знае че ще лети до момента, в който не види крилото разпънато на мястото за излитане. Предлагаме също комбинирано приключение, което представлява съвкупност от различни активноси, описани предварително в програма. Може да бъде в комбинация със парапланер, АТВ, каяк, колела, коне, рафтинг, Офроуд, брачни предложения, летене с балон и много други. Също така организираме и тиймбилдинги за по-големи групи, спортни клубове и фирми. 

Кое ви накара да превърнете хобито си в работа и как бихте посъветвали повече хора да го направят?

-Случи се много естествено. В началото започнахме да летим за удоволствие, след това да се возим в тандем с приятели. Изведнъж намерихме работата за която дори не бяхме мечтали В най-смелите си мечти. Бих посъветвал хората да бъдат смели и да преследват целите си без да мислят за сигурност или риска от провал. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!