fbpx

Срещата за учредяване на Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия ще е на 18-ти октомври в София

Снимки: Flightzone.bg

Втората среща за учредяването на новата Асоциация на Българската Авиационна Индустрия (AБАИ) е насрочена за 18-ти октомври (неделя). Сред точките от дневния ред ще бъде официално учредяване на асоциацията, избиране на Управителен съвет и Председател, както и приемане и подписване на вече изготвения Устав.

Както Flightzone.bg по-рано спомена, предварителната среща се проведе на 8 октомври в Новотел – София. На нея присъстваха близо 30 от водещите фирми в авиационния сектор (авиокомпании, учебни центрове, ремонтни бази и други), заинтересовани да се създаде работещ орган, благодарение на който по-лесно да се осъществяват административните процедури между тях и държавата.  На втората среща има вероятност да се включат и представители на Ръководството за въздушно движение (РВД), и наземното обслужване на летищата.

По време на мероприятието миналата седмица представителите на различните компании единодушно решиха да се обединят под „една шапка“ с цел успешното развитие на българската авиация след удара, който тя понесе в резултат от разпространението на COVID-19.

„Идеята за АБАИ назряваше в последните години. Имахме нужда от метод, чрез който да подобрим авиационната среда, да направим комуникирането между компаниите по-лесно, да привличаме млади хора в сферата, да си помагаме, а не само да се конкурираме. COVID-19 направи така да осъзнаем, че имаме нужда от такава асоциация, която да дава идеи на държавата как да се развива авиацията.“ – заяви сред срещата организаторът на срещите и представител на International Aviation Services Тодор Иванджиков.

            АБАИ ще представлява дружествата, опериращи в сектора на авиацията пред съответните държавни органи и организации по всички въпроси, които касаят дейността им, като отстоява икономическите, професионалните и правните им интереси. Наред с това организацията ще набира и систематизира информация, както и ще популяризира положителния опит на дружествата от бранша, свързан с авиацията. Сред важните цели на АБАИ ще бъде да инициира обучения в областта на авиацията, да развива колегиалността и сътрудничеството между дружествата в сектора и създава благоприятна работна среда, както и да инициира пред съответните държавни органи предложения за законодателни изменения в частта от законови и подзаконови нормативни актове, касаещи авиацията в Република България. В близко бъдеще АБАИ има планове да развива консултативно сътрудничество с международни организации и сдружения, свързани с авиацията, като заимства и популяризира техният опит.

            Вижте пълното интервю с г-н Иванджиков в следващото видео:

Avatar

FlightZone

Подобни новини