fbpx

СКСО се включи в отбелязването на 143-тата годишнина от Освобождението на Пловдив

Снимки: СКСО

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха в отбелязването на 143-та годишнина от Освобождението на Пловдив от османско иго. Тържествената церемония се проведе пред паметника на капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина. Почетният караул, съставен от представители на СКСО и комитет „Родолюбие“ беше приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков в 11.00 часа.

На поклонението пред бюст-паметника на легендарния руски офицер присъстваха заместник-кметът на гр.Пловдив г-н Пламен Панов, заместник-областният управител на област Пловдив госпожа Евелина Апостолова, председателят на Общинския съвет господин Александър Държиков, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Н.Пр. Анатолий Макаров, министърът в правителството на Москва г-н Сергей Черьомин, народни представители, кметове на райони, представители на военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация и граждани на град Пловдив.

„Днес ние почитаме подвига на освободителя на Пловдив и паметта на 225 офицери и войници от руската армия и 125 българи, участници в Национално-освободителното движение, загинали в битката за Пловдив“. С тези думи завърши словото си по повод годишнината и събитията от 1878 година, доктор Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – гр.Пловдив. В него той разказа за славната победа над Османската империя, довела до освобождението на града.

            Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на община Пловдив, областния управител на обл.Пловдив, председателя на Общинския съвет, началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции, извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, министъра в правителството на Москва, почетния консул на Руската Федерация, районни кметове в гр. Пловдив, военно-патриотични съюзи, обществени и политически организации и граждани.

             Паметта на загиналите за свободата на Пловдив беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!