fbpx

Официално: Байдън включва 18 цивилни самолета в транспортирането на американци от Афганистан

На 22 август министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е активирал рядко използвания въздушен флот на гражданския резерв (CRAF), за да подпомогне придвижването на хора, пристигащи в американските бази в Близкия изток. „Способността на Министерството на отбраната да изпрати военни сили е неразривно свързана с търговската индустрия, която осигурява критично важен транспортен капацитет, както и глобални мрежи за посрещане на ежедневните и извънредни изисквания“, се казва в изявление, обявяващо хода.

18 цивилни самолета от American Airlines, Atlas, Delta, Omni, Hawaiian и United ще помогнат на десетки военни товарни машини, участващи в евакуацията, се казва в изявлението.

Вместо да кацат и излитат от столицата, самолетите ще транспортират хора от американски бази в Катар, Бахрейн и Обединените арабски емирства до европейските страни и, за мнозина, нататък до Съединените щати. С хиляди войници, които се опитват да защитят летището в Кабул, Вашингтон определи краен срок за завършване на една от най -големите евакуационни мисии, които Пентагонът някога е провеждал, до 31 август.

До 15 000 американци трябва да бъдат изведени от Афганистан, според президента Джо Байдън, който казва, че администрацията иска да изведе поне 50 000 афганистански съюзници и членовете на техните семейства от страната.

Широко критикуван за хаотичното изтегляне след внезапната победа на талибаните, Байдън предупреди, че неистовите усилия да изхвърлят американци, други чужденци и афганистански съюзници от окупирания от талибаните Кабул са опасни. Ситуацията се усложни допълнително в събота, когато правителството на САЩ предупреди гражданите си да стоят далеч от летището поради „заплахи за сигурността“. Пентагонът заяви в събота, че до момента са били изведени 17 000 души от началото на операцията на 14 август, като много от тях са отлетели първо за Катар или Кувейт. Общият брой включва 2500 американци.CRAF е активиран само два пъти – за транспортиране на войски за Войната в Персийския залив през 1990-91 г. и отново през 2002-2003 г. за нахлуването в Ирак.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: