fbpx

Отделение за „Търсене и спасяване“ отблизо: „За да живеят другите!”

Снимки: Станимир Жеков

Както  вече споменахме, днес отбелязваме Деня на парашутиста от Българската армия. В тази връзка вече ви запознахме с някои от задачите на Морския специален разузнавателен отряд (МСРО), а утре ще ви срещнем и по-отблизо със Съвместното командване за Специални Операции (СКСО). Днес обаче решихме да ви представим едно друго изключително важно звено от състава на Българските Военновъздушни сили, а именно Отделението за „Търсене и Спасяване“ (ОТС) към 24-та вертолетна авиобаза Крумово. За него ни разказва лично бившият началник на отделението подполковник от резерва Петко Кискинов:

„Отделение „Търсене и спасяване“ е структура от състава на Военно въздушните сили на Република България, позиционирана във 24-та вертолетна авиобаза Крумово. Създадено е през 2000 година на основата на служба „Аварийно спасителна подготовка“ с цел да покрие изискванията на НАТО за провеждане на аварийно спасителни дейности в мирно време и при кризи за спасяването на летателния състав след катапултиране или аварийно напускане на летателния апарат.”

Що се отнася до задачите, които ОТС изпълнява подполковник Кискинов коментира:

 „С цел постигане на възможности за оказване на адекватна и своевременна помощ в различни климато-географски условия, на суша и вода, личният състав на отделението преминава през различни видове специализирани обучения. Част от тях са: приземяване с парашут на ограничена площадка, използване на всички видове способи за десантиране и евакуация с вертолет, водолазна, медицинска, планинско спасителна и други видове подготовки. През годините отделението е изпълнявало множество спасителни акции, както в помощ на личен състав от БА, така и по третата мисия, в помощ на населението.”

За задачите през 2020…

„Тази година участвахме в Демонстрация на способности в кампанията „Бъди войник“ на Министерството на Отбраната. Наред с това изпълнявахме задачи по осигуряване стрелбите на Шабла, изпълнение на опознавателни парашутни скокове от курсанти пилоти от ВВВУ „Георги Бенковски“, провеждане на обучение на военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк за десантиране по способите бързо въже и “рапел” с пълно бойно снаряжение от вертолет „Cougar”, сертифициране на бойни групи от 68 бригада ССО и други”

Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва на 18 ти октомври. Чества се от 17 март 1994 година с решение на министъра на отбраната Валентин Александров. Празникът протича с тържествени церемонии с участието на министъра на отбраната, президента, началника на отбраната и висши офицери от българската армия. В тесен кръг всяко звено организира и тържествени мероприятия за отбелязване на празника.” – завърши подполковник от резерва Кискинов.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини