fbpx

Отбелязваме Деня на военния парашутист от Българската армия. Честит празник!

Днес, 18 октомври, отбелязваме Денят на военния парашутист от Българската армия. Именно на тази дата през 1944 г. Парашутната дружина получава бойното си кръщение в Страцин – Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция. Празникът се чества със заповед на министъра на отбраната от 1994 година.

Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Айранов, а първи командир на дружината е капитан Ноев.

Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема. За периода на своето участие във войната, дружината дава 59 загинали, 151 ранени, а 23-ма воини остават за цял живот инвалиди.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите – герои със заповед на командващ Първа Българска армия генерал Стойчев са пренесени в София и погребани в Алеята на парашутистите в Централните софийски гробища.

Сега военнослужещите от Силите за специални операции са достойни наследници на героите от войната.

Честванията по случай празника стартират още днес в София, а кулминацията ще бъде утре в Пловдив. Всички мероприятия можете да видите на тук. Снимки и информация очаквайте по-късно през деня.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини