fbpx

Орлите не умират, те отлитат! Светъл път, майор Терзиев!

В празничния 6-ти май формация самолети МиГ-29 прелита над столицата. Водещият изтребител е пилотиран от майор Валентин Терзиев. На 9 юни майор Валентин Терзиев изпълни своя последен полет… Това е било установено по време на все още продължаващата издирвателна операция, съобщиха от Министерството на отбраната.

Снимка: ВВС

Катастрофата се случва в рамките на тактическите бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021“ при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където е бил началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Последната му заемана длъжност, считано от 2019 е старши-помощник началник на отделение планиране и отчитане на летателната дейност. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: