fbpx

НАТО ще осигурява летателната годност и поддръжка на хеликоптерите AS 532 AL Cougar

Снимка: Капитан Димо Вичев

На 13 януари 2021 г. Министерският съвет прие решение за присъединяване на Република България към Партньорството за поддръжка на хеликоптери, към Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване с цел осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL Cougar и двигатели MAKILA 1 Al от състава на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Сигурността на страната, изисква поддържането и развитието на способности на транспортна вертолетна ескадрила, като част от способностите на ВВС, за изпълнение на широк спектър от задачи както в национален формат, в т.ч. транспортиране на личен състав и товари, аварийно-спасително осигуряване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, задачи за нуждите на други министерства и ведомства, така и от участието им в изпълнението на поетите към НАТО ангажименти.

С осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL Cougar и двигатели MAKILA 1 Al се цели възстановяване на техническото състояние и необходимите способности за изпълнение националните и съюзни ангажименти. С интегрирането на нови системи и обучение на инженерно-техническия и летателен състав ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!