fbpx

Мотивационен полет до авиобаза Граф Игнатиево за курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“

Снимки: ВВС

Завърши една изпълнена с разнообразни събития седмица във ВВВУ „Георги Бенковски“, съобщиха от Българските ВВС. Най-вълнуващ за второкурсниците ден ще остане 6 октомври, когато те извършиха първия си мотивационен полет от Долна Митрополия до Авиобаза Граф Игнатиево.

Идеята първокурсниците да се запознаят с дейността на авиационна база е на доцент д-р инж. Валентин Киров и се реализира от близо 8 години. Тази пролет ,поради противоепидемиологичната ситуация пътуването не можа да се осъществи. Затова и ръководството на катедра Катедра „Авиационна техника и технологии „с началник Полк. Доц. Д-р инж. Любомир Митов, с подкрепата на командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ и с разрешението на командването на ВВС я организира с вече второкурсниците в началото на месеца.

Мотивационният полет , в който се включиха и младши командири от по-горните курсове и представители на Учебния отдел на ВВВУ бе осъществен с транспортния самолет Spartan С-27J от Авиобаза „Враждебна“ , ръководството на полетите на ВВУБ –Долна Митрополия и екипа на Авиобаза Граф Игнатиево.

Богатата програма на посещението, утвърдена от новия командир на базата бригаден генерал Николай Русев включва представяне на фронт-деск и общата организация на полетите , функциите на кулата за ръководство на полетите, височинното оборудване , посещение на еПОВР, представяне работата на инженерно-техническия състав и дейности по есенно-зимна експлоатация и представяне на аварийно-спасителни средства и служба за търсене и спасяване.

За навлизане в тайните и динамиката на дейността на авиобазата съдействаха подполковник Славов, подполковник Лазаров , капитан Тодор Видолов, ст. лейтенант Денис Благоев ,майор Емил Янев, майор Надежда Топурова и още много ангажирани с посещението на курсантите специалисти.

Не по-малко вълнуващи са и срещите с новопостъпилите в базата лейтенанти от Випуск „ Добруджански 2020“ и по-старшите по звание вече бивши възпитаници на ВВВУ „Георги Бенковски“. Традиционна е и общата снимка пред монумента на Миг-21.

Екипажът на Спартана с командир майор Асенов и в присъствието на заместник командира на 16 ТАГ подполковник Димчо Добрев се справи отлично и с полета към Долна Митрополия.

Знак за това е и ,че макар и с маски на лицето, облегнати рамо до рамо, спящите са се чувствали толкова спокойни в огромната утроба на Спартана като в леглото си. Добрите контакти на ВВВУ „Георги Бенковски“ с Авиобазите на ВВС ще продължат в различни направления на учебно-бойната дейност и занапред.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини