fbpx

Министерството на транспорта на САЩ отпусна близо 10 милиарда долара за летищата

Министерството на транспорта на САЩ днес отпусна близо 10 милиарда долара за летищата, засегнати от огромния спад в пътуванията заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Конгресът одобри сумата миналия месец, а министерството вече предостави 25 млрд. д. в подкрепа на обществения транспорт и 1 млрд. долара за пътническите влакове Амтрак (Amtrak). 

Най-голяма финансова инжекция получават двете големи летища на Чикаго (377 млн. долара), летищата на Атланта (338 млн. долара), Лос Анджелис (299 млн. долара). Двете основни летища на Ню Йорк ще бъдат подпомогнати с 295 млн. долара, а вашингтонското „Дълес“ – със 143 млн. Долара. 

Десетте милиарда долара спешно финансиране ще помогнат да се финансира продължаването на дейността на аерогарите през периода на кризата и да се спасят работни места, посочи министърът на транспорта Илейн Чао в изявление. 

Летищата могат да използват парите за капиталови или оперативни разходи, включително плащания по заплати и комунални услуги, както и за погасяване на задължения. 

Авиосекторът предупреди, че на летищата се очаква обща загуба от поне 13,9 млрд. д. тази година заради срива в пътуванията с 95 на сто 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!