fbpx

Към 12:00 часа: Продължава спасителната операция в района на Шабла

Снимка: Владимир касабов/снимката е илюстративна

Няма информация пилотът на разбилия се днес български МиГ-29 да е катапултирал. Това заяви в интервю за “БНР” служебният министър Георги Панайотов. Към 10:00 часа е намерена спасителната жилетка на летеца. Към 12,00 часа на 9 юни спасителната операция на Военноморските сили край Шабла продължава. Припомняме, че снощи български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на тактическото учение с бойни стрелби. Това е станало при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Самолетът на ВВС е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа.

От своя страна контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

По данни на Pan.bg, около 09:30 часа безпилотен летатателен апарат Aerosonde Mk 4.7 на СКСО се е завърнал, след катое открил маслени петна в морето на мястото на катастрофата с МиГ-29 край Шабла на 11 km от брега.

На мястото открито от БЛА на СКСО Aerosonde Mk 4.7 е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка, а в последствие и корабите на ВМС корвета 14 „Бодри“, корвета 13 „Решетелни“, минен ловец 32 „Цибър“, спасителен кораб 224 „Протео“ и водолазен катер.

Припомняме, че самолетът на ВВС е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00 ч.45 мин. снощи над водите на Черно море край Шабла, където се провеждаше традиционното тактическо учение със съсвместни бойни стрелби. Очаквайте подробности.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: